Chystá se velká televizní revoluce. Musíte mít novou televizi!

17. dubna 2016·Životní styl·Redakce

Do pěti let musí vyměnit televizní přijímač přes 60 procent diváků. Týká se výměna televize nebo nákup set-top boxu také vás?

Česko musí přejít na nový standard vysílání DBV-T2. Je totiž třeba uvolnit frekvence pro rychlý internet. Nový standard ale všechny televize nezvládnou. Pokud se budete chtít i dál dívat na bezplatné vysílání, budete muset koupit novou televizi nebo set-top box. 

Další možností je přechod na placené nebo kabelové vysílání. To před 4 lety udělalo 20 procent domácností při digitalizaci. Zatím nemusíte panikařit. Televize, které umějí DVB-T2 jsou sice už v prodeji, ale počkejte si raději do září, kdy začne oficiální certifikační program. 

Co se mění?

Nyní vysílá digitální pozemní televize ve standardu DVB-T. Díky DVB-T2 bude možné vložit do jednoho vysílacího multiplexu více televizních stanic. 

Jsou současná zařízení schopná přijímat DBV-T2?

Ne. A to ani v případě, že máte novější zařízení, které podporuje MPEG4 nebo FullHD. Pokud v návodu nestojí vysloveně uvedeno DBV-T2, zařízení nebude umět vysílání přijmout.

Jaké jsou tedy možnosti?

První možností je nákup nové televize s DBV-T2 tunerem. Případně si koupíte ke stávající televizi set-top box. Případně přejít na placené kabelové nebo satelitní vysílání.

Uplatním stávájící set-top box?

Ne. Ten nedokáže zpracovat více dat, která se pustí do stejného kanálu. Koncem roku 2016 budou v prodeji nové set-top boxy za asi 600 korun. 

Jsou už nové televizory v prodeji?

Ano. Podle obchodníků je výběr poměrně slušný. Formát DVB-T2 umí až 70 procent nových televizorů. Ale opatrnost je ještě na místě. Je možné, že výsledný standard DVB-T2 se bude lišit a dnes koupená televize nebude fungovat. Je tedy lepší si počkat na oficiální certifikační program. 

Kdy se začne v DVB-T2 vysílat?

Teď se mluví o říjnu 2016. Dva roky poběží staré i nové vysílání souběžně. Ale řada programů po startu nového standardu zmizí ze stávajícího DBV-T. Do konce tak zůstanou jen základí programy. Kompletní vypnutí současného vysílání nebude dřív než v roce 2020.

 

VÝZKUM: Mobilní telefony nám likvidují mozek! Jak jste na tom vy?

PRŮZKUM: Čekání u počítače nás připravuje o pět hodin života měsíčně!

VÝZKUM: Žijeme v multimediální době. Umíte relaxovat jinak než u počítače?

Životní styl - další články

Doporučujeme