Čokoláda jako zdroj vitamínů

15. září 2014·Životní styl·Redakce

Nedokážete si představit den bez kousku čokolády? Máme pro vás zajímavou informaci, odborníci potvrdili, že čokoláda prodlužuje život.

Odkud čokoláda pochází?

Tahle sladká pochoutka, které čas od času podlehne každý, se poprvé objevila v Latinské Americe. Zkušení Mayové a Aztékové si připravovali kakaové placky a míchali kakaové nápoje, potřebovali sílu k boji. Do Evropy se čokoláda dostala díky španělskému dobyvateli Cortézovi a jeho armády, kteří ji objevili při dobývání Mexika. Ze Španělska se rychle dostala i do dalších zemí Evropy, například nesměla chybět na francouzském dvoře při žádné z oslav. O čokoládě se mluvilo jako o afrodiziaku, kterého využíval Casanova. Prý popíjel čokoládu před každou milostnou avantýrou.

Jakou čokoládu jíst?

Jednoznačně hořkou! Pokud je v ní obsah kakaa od 70% do 99%, jde o skutečný sladký luxus. Navíc podle odborníků, pravá hořká čokoláda v sobě obsahuje i minerální látky, antioxidanty nebo dokonce serotonin, hormon radosti.
„Po každém obědě můžete uzobnout jeden dva čtverečky hořké čokolády, tím člověk rozhodně nepřibere a naopak si udělá radost,” říká výživový poradce Petr Havlíček.

Prodlouží život

Živoucím důkazem toho, že čokoláda prodlužuje život, je neoficiálně nejstarší žena světa jménem Leandra Becerra. Tato Mexičanka letos v srpnu oslavila své 127. narozeniny. Do Guinnessovy knihy rekordů ovšem nemůže být zařazena, protože před 40 lety ztratila svůj rodný list, a tak svůj věk nemůže oficiálně dokázat.

 

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme