Dagmar Heřtová: Potraviny v Británii jsou levnější než v Čechách

8. ledna 2024·Životní styl·Lenka Skrzeczkova·Ondřej Kopa

Dagmar Heřtová. (Foto: Frekvence)

Hostem Press klubu byla foodblogerka, spisovatelka a autorka knihy Vidličkou po mapě Dagmar Heřtová. Ta žije přechodně ve Velké Británii, a tak nám dala nahlédnout i pod tamní pokličku cen potravin. Také dodala, kde na světě vaří nejlépe.

Jak moc se kulinářsky mění naše největší svátky v roce? Máme jídla, která drží i několik staletí, nebo se to hodně rychle mění? Tradice přetrvává. Trošku se to mění, hledají se nové chutě, každý se snaží jednotlivé pokrmy ještě více zlepšit. To znamená, že do salátu třeba nedáváme salám, ale dáváme tam nejlepší šunku. Dnes je výběr opravdu tak obrovský, že si můžeme dopřát docela dost kvality,” říká Heřtová.

Zdražování potravin není evropský trend

Do toho, jak Češi hodují, se propisuje i ekonomická situace.“Pořád ale zůstalo to, že Vánoce jsou velký svátek. Všichni se snaží, aby stůl byl bohatý a bylo na něm nejlepší jídlo. Myslím, že některé věci možná ustoupily, ale to, že budeme mít krásnou vánoční tabuli, u mnoha lidí zůstalo.”

Zdražování potravin podle foodblogerky rozhodně není evropským trendem. Myslím si, že jsme v tom sami. Domnívám se, že za tím stojí příliš malá konkurence. Kdybych to měla srovnat s Británií, musím říct, že před dvaceti lety, kdy jsme tam poprvé přijeli, tak pro nás všechno bylo extrémně drahé. Nejenom proto, že libra byla 60 korun, ale i proto, že ceny potravin, vzhledem ke kurzu, byly příliš vysoké. Jít do restaurace byl luxus,” popisuje své začátky na britských ostrovech. Teď jsem zjistila, že najednou potraviny v Británii jsou dokonce i levnější než vČechách,” doplnila s tím, že byla tímto zjištěním hodně překvapená. “Je to tím, že v Británii věděli, že to není snadné, a že lidem musí nějak pomoct. Takže co udělali největší hráči na gastronomickém vrcholu, tedy obchodníci? Domluvili se, že v základních potravinách nebudou zdražovat, a že udrží ceny po nějakou dobu co na nejnižší úrovni.” Poté šly ceny trochu nahoru, ale stejně díky velké konkurenci bylo zvýšení minimální.

Kolébkou nejlepšího jídla je Itálie

Heřtová je autorkou knihy Vidličkou po mapě. Nejvíce má sama spisovatelka ráda Itálii. To je kolébka toho nejlepšího jídla,” uvádí s tím, že pak Francouzi to povznesli a udělali pokrmy luxusními. “Tyto země mě gastronomicky velmi lákají.” Ale dodává, že i Spojené státy jsou gastronomicky zajímavé.

Poslechněte si celý rozhovor:

Životní styl - další články

Doporučujeme