Dámský klub: Co dělat, když dítě nejí?

9. prosince 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Společné stolování a radost z jídla mohou občas dospělým pokazit strávníci v dětském věku. Postaví si hlavu a jíst právě teď nebudou. Neberte si to osobně! Pokud je dítě psychicky i fyzicky zdravé, jeho momentální rozpoložení ignorujte a ze situace nedělejte vědu.

Svoboda u jídla je prevencí poruch příjmů potravy

Pokud se pro dítě z jídla stane strašák, může se to později projevit na jeho sebevědomí. Respektujte raději jeho vůli a dopřejte jeho osobnosti rozvoj. Pokud si váš potomek čas od času postaví hlavu a odmítne brokolici, přejděte to s grácií. Čím víc ho budete nutit, tím víc si vytvoří vůči nějakému jídlu blok. Platí zde jednoduchá rovnice: nepřetržité nucení k jídlu = stále menší chuť na něj.

Svoboda u jídla neznamená anarchii

Děti potřebují pořádek a řád. Snažte se o pravidelný čas snídaně, obědů i večeří.  Zapomeňte na vše, co může dítě u jídla rozptylovat (zapnutá televize, tablet, hračky).

Stanovte hranice „jídelní svobody“

Dítě by mělo vědět, co smí a co už ne. Postarejte se o to, aby v čase mezi hlavními jídly dne nekonzumovalo nutričně nehodnotné zabijáky chuti: sladkosti, slazené nápoje, chipsy, piškoty.

Jděte dětem příkladem

Děti se učí nápodobou. Pokud vyrůstají v rodině, kde je společné stolování každodenním pohodovým obřadem, zlobit nejspíše nebudou.  

A jaký mají názor moderátorky Dámského klubu?

Markéta: Dokud vysloveně nestrádá, tak ho nenutit. Jednou bude hlad silnější, než vymýšlení si, co všechno a proč nebude jíst. Nechce – nedostane. Nejdřív jsem podstrojovala  své dceři všechno možné a ona jedla třeba 3 týdny jenom rýži. A stejně jsem s ní nehnula. No co, v Číně jí jedí i léta. Později jsem už jen trpělivě čekala, až dostane hlad nebo chuť. A dočkala jsem se.

Aneta: Nedat mu najíst několik dní a pak uvidíte, jak začne všechno baštit. Navíc jsem četla, že děti se nemají nutit do jídla, ale mají papat jen tehdy, když sami chtějí.

Zajímá nás, jakou strategii volíte vy. Pište nám, těšíme se na vaše názory. Už dnes od 16:00 – 17:00 hodin v Dámském klubu.

Životní styl - další články

Doporučujeme