Dámský klub: Jak dlouho a často dovolíte dětem koukat na televizi?

7. srpna 2015·Životní styl·Redakce

Dospělí dokážou u televize někdy prosedět i hodiny. Má to na ně ale méně škodlivý vliv než na děti. Dnes se budeme v Dámském klubu na Frekvenci 1 zabývat tím, jak často a jak dlouho nechat děti před obrazovkou.

Škodlivý vliv

Dětští psychologové rodičům doporučují, aby svým dětem televizi nezapínali příliš často. Už dvouleté děti sice chápou kreslené televizní pohádky, i přesto jim ve větší míře může způsobit opoždění a zdeformování společenského cítění.

Dětem do dvou let byste televizi neměli zapínat vůbec. U nich je rizikem především to, že neumí rozpoznat skutečnost od fikce. To, co vidí na obrazovce je pro ně leckdy tak reálné, že se to snaží napodobovat. Když už děti chtějí pohádku a vy nemáte čas, raději jim pusťte jen zvukový záznam a nechte prostor jejich představivosti.

Starší děti

Děti předškolního věku a školáci už televizi vnímají trochu jinak. I přesto by u ní neměli trávit víc než dvě hodiny denně. Dějte své ratolesti na výběr, co chce sledovat. Až pořad skončí, nekompromisně vypněte televizi.

Raději dítko zapojte do nějaké domácí činnosti, při které si budete povídat nebo ho motivujte k tomu, aby si četlo. Dnes už je ke spoustě dětských programů k dispozici i tištěná verze, která děti nenutí k pasivitě.

A jak na tom byly s televizí v dětském věku moderátorky Dámského klubu? 

Aneta: V dětství mě televize moc nezajímala, protože jsem pořád blbla s dětma venku. Ale na seriálu Beverly Hills 90210 jsem byla závislá 🙂

Podělte se s námi o své zkušenosti i vy. Už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

Životní styl - další články

Doporučujeme