DÁMSKÝ KLUB: Na jaký sport byste nedali své dítě a proč?

26. února 2016·Životní styl·Redakce

Sportovní aktivity u dětí jsou vítaným protipólem sezení u počítače. Pokud se dítě na tréninky těší a sport ho baví, je to značka ideál. Ale jak vybrat ten správný?

Pro předškolákyje ideální cvičení s pomůckami a různé hry. Podporuje to koordinaci, sílu, rychlost a pohyblivost, méně už výdrž.

Ve čtyřech a pěti letechje možné začít se sjezdovým lyžováním nebo snowboardingem. Děti se učí koordinaci a udržení rovnováhy. V tomto věku je také dobré začít s plaváním, které podporuje výdrž, ale zanedbává koordinaci (žádoucí je doplnit například cvičením, míčovými hrami).

Na začátku základní školy je pro děti skvělá lehká atletika (běh, skákání, házení). Podporuje sílu, výdrž, rychlost, pohyblivost a koordinaci. Lze ji provozovat téměř všude a v každém věku, je základem ostatních sportů. Výdrž získá dítě také jízdou na kole i obyčejnou chůzí.

Kolektivní hry jako míčové sporty naučí děti práci v týmu. Trénují koordinaci, rychlost, výdrž. Fotbal je vhodný i pro malé děti, třeba předškoláky. Házenou a košíkovou zvládnou školáci, hokej i prvňáčci. S volejbalem je vhodné začít zhruba od 10 let. U kolektivních her je ovšem relativně vysoké riziko úrazu.

Tenis, stolní tenis a badminton mají nároky na koordinaci a rychlost, jsou poněkud pohybově jednostranné, proto se hodí až pro starší děti.

Populární in-line bruslení skýtá rozmanité pohybové možnosti, ale nezdravě zatěžuje kolenní klouby. Dětem chybí potřebná svalová síla k udržení kolen ve správné poloze.

Bojové sporty (judo, karate, šerm, box) předpokládají už jisté ovládání těla i mysli. Trénink začíná obvykle od 8 let. Upevňuje koordinaci, rychlost, v rozdílné míře sílu a pohyblivost. 

A mohli bychom pokračovat dál: kolikrát za týden má být trénink, kolik co stojí… Ale to už jsme někde jinde. 

 

Jaký sport by rozhodně vyloučila Aneta a Markéta?

Aneta: Na takový, na který dítě nechce a pak na životu nebezpečný sport 🙂

Markéta: No, úplně bych jí nemusela vidět v boxerském ringu, na motorkách létajících vzduchem, s padákem na zádech.  Ale už je ve věku, že by se mě stejně neptala.

Frekvence 1 radí: Dbejte na pitný režim dětí!

Frekvence 1 řeší: Jak vybrat sport pro ty nejmenší? 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme