Dámský klub: Podlehli jste boomu běhání?

23. července 2015·Životní styl·Redakce

Běhám, běháš, běháme. I tak by se dal nazvat trend dnešní doby. Lidé jsou vybaveni speciálními oděvy a obuví, a své výkony si měří na mobilních aplikacích. Co jim to přináší? Dnes se na to zaměříme v Dámském klubu na Frekvenci 1.

Proč běhat?

Proč byste měli běhat? Může to mít mnoho různých důvodů. Někdo začne kvůli tomu, aby zhubnul, jiný kvůli udržení kondičky. Běhání ale pomáhá nejen vašemu tělu, ale také vaší mysli. Podle psychologů má běhání velmi dobrý efekt na lidi trpící depresemi a úzkostí. Při běhu se uvolňuje hormon štěstí, endorfin, což je velmi povzbuzující a běžce to motivuje k dalším výkonům.

Někteří lidé si na běhání dokonce dokázali vypěstovat závislost a cítí se nesví, pokud si nedají každý den svých pár kiláčků. Ti největší nadšenci využívají mobilních aplikací jako třeba Sports Tracker, Endomondo nebo Runtastic. Aplikace vám měří tempo běhu, uběhnutou vzdálenost, spálené kalorie a nebo třeba váš tep.

Jak na to?

Pokud máte čas a chuť, běhání vám může jedině prospět. Pokud ovšem běháte správně. Základem je dobrá obuv, ale také správná technika. První kontakt s povrchem země by měl mít střed vašeho chodidla, trup by měl být lehce nakloněný dopředu, hlavu byste měli držet vzpřímeně a ramena naopak co nejvíc uvolnit.

To jsou jen některé zásady, které při běhu platí. Než začnete běhat delší trasy, raději se o správné technice poraďte s odborníkem nebo se zkušenějším běžcem.

Podlehly moderátorky Dámského klubu novému běžeckému trendu?

Aneta: Nepodlehla jsem před 30ti kily a nepodlenu ani teď. Běhání mě vždy otravovalo na maximum. Třeba u míčových her mi nevadilo běhat, páč bylo za čím. Ale jen tak běhat mě nebaví, navíc mě děsně bolí ňadra a žádná sportovní podprsenka na ně nefunguje 🙂

Markéta: Já to nenáááávidím. Mockrát v životě jsem měla záchvat a běhala jsem pravidelně každé ráno, třeba 3 týdny a pak zase 10 měsíců nic. Ale každou minutu jsem tento pohyb nesnášela. Teď už si tak neubližuji. Rychlochůze je taky fajn 🙂

O vašem běhání si budeme povídat už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1. 

Životní styl - další články

Doporučujeme