Dámský klub radí: Jak vyřešit vánoční přecpání?

25. prosince 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Vánoce jsou svátky klidu, ale také svátky dobrého jídla. Pokud jste to s jídlem v posledních hodinách přehnali, poradíme vám, jak se následků přejedení zbavíte. Podrobnosti se dozvíte uvnitř článku.

Jako balón

Pokud se cítíte nafouklí nebo máte těžký žaludek, pak je dobré “rozředit” jídlo dostatkem nealkoholických tekutin. Když se zakousnete do jablka, uvidíte, jaké umí zázraky. Věra Boháčová, nutriční terapeutka Fóra zdravé výživy, radí na mírné žaludeční potíže procházku na čerstvém vzduchu.

Na žáhu mléko

Pokud vás pálí žáha, jděte se projít nebo si naplánujte jakoukoli aktivitu ve vzpřímené poloze. U někoho funguje sklenka mléka (neutralizuje kyselinu v jícnu), a nebo si skočte do lékárny pro pastilky. Některým lidem pomohla i obyčejná soda.

Při zácpě je důležité jíst a hodně pít – vodu! Jste­-li přejedení, dejte si od jídla jednoduše pohov a věnujte se jakémukoli pohybu, který podpoří činnost střev.

Na průjem hladovka

Nejlepším lékem na průjem je dočasné hladovění, při němž alespoň dáte organismu prostor vyčistit se. Nezapomeňte opět hodně pít – pomáhá zejména silný černý čaj. Do lékárny si můžete zajít pro klasické živočišné uhlí.

Žlučník se ozval

Klasický žlučníkový záchvat se projevuje pocitem plnosti, nafouklého tvrdého břicha a tupou bolestí, kterou je cítit napravo pod žebry. Bolest kolísá a nepřejde dříve než za několik minut nebo spíš hodin. Zpravidla vystřeluje zprava pod lopatku.

První pomoc nebo lékař

Jako první pomoc se doporučuje přiložit ručník namočený v teplé vodě na pravé podžebří, teplá sprcha nebo algifenové kapky. V lékárně jsou k dostání i léky na uvolnění svaloviny, například Buscopan, o jejich použití je ale lepší poradit se s lékařem. Pochopitelně je třeba přestat jíst. Jestliže se k bolestem připojí teplota, zvracení nebo člověk zežloutne, je rozhodně potřeba vyhledat doktora.

Co radí na přejedení moderátorky Dámského klubu?

Markéta: “Nejlepší je se nepřejíst. Já mám o vánočních svátcích všude spoustu ovoce, oříšků a nakrájené mrkve a řapíkatého celeru s omáčkou ze zakysané smetany s bylinkovou solí. To když člověk pořád ujídá, tak pak ani na velké jídlo nemá chuť. A když ji má a přejí se, tak potřebuje slivovičku.”

Aneta: “A kdy jindy se přejíst, aniž byste z toho měli výčitky svědomí? No přeci na Vánoce. Máte se přecpávat, lebedit a tulit. Ale je pravda, že by mi bodlo znát pár fíglů, jak si rychle odlehčit.”

Na vaše rady se těšíme už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme