Dámský klub řeší: Pozor na syndrom vyhoření!

30. července 2015·Životní styl·Redakce

Doba je uspěchaná a tak jsou lidé pořád v pohybu, ale také ve stresu. To se na nich může negativně podepsat. Výrazným varováním, že je třeba zvolnit je tzv. syndrom vyhoření. Dnes se mu budeme věnovat v Dámském klubu na Frekvenci 1.

Co je to syndrom vyhoření?

Syndrom vyhoření je psychický stav, který se objevuje často u lidí pracujících v profesích, které vyžadují každodenní mezilidskou komunikaci. Tento stav je často popisován jako naprosté vyčerpání, vyhasnutí. U člověk, který má syndrom vyhoření mohou být přítomny i pocity naprosté beznaděje a bezmoci a celkově dotyčnému chybí radost ze života.

Chvílemi mohou být projevy podobné depresi, ale liší se především tím, že se vztahuje výhradně na onu krizovou oblast a jeho součástí jsou pochybnosti o smyslu dané práce.

Projevy a léčba

Cítíte se unavení a vyčerpaní, jste podráždění a reagujete často nepřiměřeně? Bolí vás hlava, máte zažívací potíže a špatně se vám spí a někdy i dýchá? Jste v koncích a pociťujete beznaděj? To všechno by mohlo značit, že vás dostihl syndrom vyhoření. Příznaků ke mnohem víc a proto, máte-li pochybnosti, svěřte se do rukou lékaře.

Syndrom vyhoření je dnes častou diagnózou a pokud se podchytí včas, ušetříte si spoustu trápení. Psychiatr nebo psycholog vám většinou naordinuje terapii, která je úměrná rozsahu vašeho problému. Stejně tak je důležité vyskočit ze zajetých kolejí a zmírnit pracovní tempo, případně změnit práci.

A jakou mají se syndromem vyhoření zkušenost moderátorky Dámského klubu?

Aneta: A kdo neprošel. Syndrom nevědění, co se mnou bude dál nastal po skončení vysoké školy, kdy jsem neveděla kudy kam. Pak jsem byla úplně vyhořelá, když jsem se po 10ti letech vrátila z Bulharska do Prahy, což mě stálo 30 kilo nadváhu. No a občas mám pocit, že jsem nic nedokázala, když čtu o úspěšných 20ti letých milionářích 🙂

Svěřte se nám i vy a podělte se s ostatními o cenné zkušenosti. Už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1. 

Životní styl - další články

Doporučujeme