Dámský klub řeší: Zavřené obchody o svátcích! Vadí? Nevadí?

18. prosince 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Průzkum ukázal, že více než polovina z nás nesouhlasí s tím, aby byly o svátcích zavřené obchody. Skoro dvě třetiny lidí jsou celkově proti tomu, aby stát určoval, kdy mají mít obchody otevřeno a kdy zavřeno. Výhody mají obě varianty. Zabývat se jimi bude dnešní Dámský klub.

Pracovní svátky

Pro maminky s dětmi je to děsivá představa, pro svobodné zase možnost dobrého výdělku. Zaměstnavatelé o svátcích bývají štědří a tak se často můžete radovat z příplatku. Sváteční pracovní doba je obvykle zkrácená, takže si vyděláte a i přesto si užijete trochu volna.

O svátcích zavřeno

Návrh zákona, který by o hlavních svátcích uzavřel obchody, se vztahuje pouze na velké obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních. Neplatí pro čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, nádražích a ve zdravotnických zařízeních. 

Pokud tedy návrh zákona projde, i tak budete mít šanci o svátcích nakoupit ve večerkách a malých prodejnách. Uzavřené supermarkety by měly do rodin vnést více klidu a pohody. Místo běhání po nákupech, nebo v opačném případě, místo vysedávání za kasou, bude celá rodina pohromadě.

Vadí moderátorkám Dámského klubu vidina zavřených obchodů o svátcích?

Aneta: „Ano, vadí. Mám ráda, když město žije, což u nás po 22. hodině nevidíte. Navíc to není obchodně strategický tah. Protože o svátcích mají lidé čas na to, chodit utrácet. Často se také stává, že zrovna něco potřebujete koupit a nikde není ani živáčka. V Bulharsku si o svátcích i ve 3 ráno v klidu objednáte jakékoliv jídlo od nákupu potravin až přes dobrůtky z restaurací. Což se lidem jako já, tedy žijících bez zásob, víc než hodí.”

Markéta: „Mně to vůbec nevadí. Svátky mají jinou atmosféru, než dny všední a nikdo neumřeme, když si nakoupíme jídlo na dva dny. A všechny další nákupy přece počkají. Navíc, aby bylo otevřeno, tak někteří z nás nemohou mít ten sváteční den a to je mi vždycky líto.”

A co na to říkáte vy? Těšíme se na vaše názory už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme