Dámský klub: Rodit císařským řezem dobrovolně nebo jen v případě nutnosti?

18. května 2015·Životní styl·Redakce

Ze zahraničí k nám prosakuje neobvyklý trend, kdy se ženy dobrovolně objednávají na porod císařským řezem. Prý to s sebou přináší jisté výhody. Je tu ale i druhá strana mince. Pojďme se nad tím zamyslet v Dámském klubu.

Datum narození na přání

Vybrat svému potomkovi hezké datum narození je přeci tak půvabné. Alespoň to tvrdí některé maminky, které chtěly mít porod tzv. „bez práce“. Místo porodu tedy podstoupily operaci. V Čechách se porod na přání standardně neprovádí, i přesto se tu takové případy vyskytují.

Nejvíce porodů císařským řezem, až 54% je v Brazílii. Vysoké číslo si ale drží i USA. Je ale potřeba uvědomit si, že takový zásah může rodičku na několik dní i týdnů vyřadit z provozu. Navíc s sebou nese poměrně velká rizika komplikací. Pokud je to z lékařského hlediska nezbytné, je pochopitelné, že žena císařský řez podstoupí. Proč ho ale podstupovat dobrovolně?! 

Na svět přirozeně

Přivést na svět miminko je sice chvílemi bolestivé, ale když si to shrneme, je to bolest, na jejímž konci je nádherné miminko. Ženy, které rodí přirozeně, jsou po porodu často velice rychle zpátky ve formě a jsou tak plně schopné postarat se o svůj malý poklad. Čeští zdravotníci přirozený porod preferují před porodem císařským řezem.

Za pravdu dávají i statistikám, ze kterých vychází, že přirozený porod je mnohem méně rizikový nežli porod císařským řezem. Navíc máte šanci být se svým miminkem už od samotného počátku. Tzv. bonding je pro novorozence velmi důležitý. Právě tyto první fyzické kontakty budují emocionální pouto mezi matkou a dítětem.

 

A jaké názory a zkušenosti máte vy? Čekáme na ně už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1. 

Životní styl - další články

Doporučujeme