Dámský klub se ptá: Očkovat či neočkovat dítě pod hrozbou trestu?

20. ledna 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Foto: Shutterstock

Před pár dny projednával poslanecký zdravotní výbor novelu o ochraně veřejného zdraví. Největší emoce vyvolala ta část, která pozměňuje sankce za odmítání povinného očkování. Nechají se tím ti, kteří odmítají očkování, zastrašit nebo si dál stojí za svým? Dnešní téma Dámského klubu rádia Frekvence 1.

Raději žihadlo, než pokutu

I ten, kdo nechce očkovat se musí podřídit. Jinak mu hrozí pokuta a další omezení, která se týkají jeho dítěte. Neočkované dítě nesmí přijmout státní školka, stejně jako se nemůže účastnit táborů, lyžáků a dalších školních výletů. Stává se, že i přes své přesvědčení rodiče nakonec podlehnou tlaku a strachu z komplikací, které budou mít kvůli české legislativě. Ne každý si může dovolit soukromou školku nebo zaplacení desetitisícové pokuty. 

Ti, kteří jsou zastánci svobodné volby v očkování jen doufají, že se časem i u nás změní pravidla. V mnoha zemích EU je totiž očkování pouze doporučené a proočkovanost je i tak vysoká. Zároveň mají některé státy zřízený fond, který podporuje ty, které po aplikaci vakcíny potkaly vážné nežádoucí účinky.

Není to tak horké

Jsou rodiče, kteří jsou přesvědčení o tom, že očkování není pro jejich dítě to pravé. Jejich názoru nahrává bagatelizování nežádoucích účinků, stejně jako fakt, že neexistuje studie, která by účinnost očkování skutečně potvrdila. Naopak německá lékařská studie přinesla překvapivý výsledek: očkované děti jsou až pětkrát více nemocné než ty neočkované. Pokud je rodič proti očkování své ratolesti, je to on, který je zodpovědný za případné komplikace. 

Když dítě po očkování vážně onemocní, je to opět rodič, který se o ně musí postarat. A zdraví jeho dítku už nikdo nevrátí. Proto by bylo vhodné, kdybychom se posunuli na evropskou úroveň. U nás se vláda bohužel zaměřuje jen na to, jak do očkování donutit i ty, kteří jsou proti. Pokuty, které se mají novelizovat straší spoustu neočkujících rodičů. Pravdou ale je, že doposud byly v podobné výši a nikdo se nad tím nepohoršoval. I dál platí, že neočkující rodič může dostat pokutu maximálně deset tisíc korun.

Jaký mají na očkování pod hrozbou pokuty názor moderátorky Dámského klubu?

Markéta: „Stát zvažuje zavedení trestů pro rodiče, kteří odmítnou naočkovat dítě. Osobně si myslím, že očkování je zapotřebí a má dcera očkovaná je. Ale absolutně nesouhlasím s jakýmikoli tresty pro rodiče, kteří rozhodují o svých dětech vzhledem ke svým přesvědčením. Vůbec jsem alergická na státní zásahy do, podle mě, soukromých věcí.”

Aneta: „Když je to dobré pro dítě, tak by se asi očkovat mělo. Sama jsem teď zmatená a nevím, co bych dělala, kdybych měla dítě. Jedna strana říká, že očkování dětem ubližuje. Druhá strana zase tvrdí, že je pro děti nezbytné a proto, když nejsou rodiče dost zodpovědní, stát musí zasáhnout, aby děti ochránil. Obě strany mají pravdu, ale zároveň existují dlouhosáhle studie o poškození a těžkých následcích jak u dětí s i bez očkování. No a teď babo raď, mám riskovat že dítě umře na tuberu nebo na vakcínu? 

Ale stejně jako Markétě, i mně se nelíbí, že stát zasahuje tam, kde už je dávno soukromý sektor každé rodiny. To už nám můžou přikazovat vyhodit např. toalety, protože turecké záchody v pokleku jsou zdravější.”

Podělte se s námi o názor i vy. Svůj prostor budete mít dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme