Dámský klub se ptá: Valentýn nebo 1. máj?

12. února 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Svátek všech zamilovaných se blíží! Pro někoho je jím jednoznačně Valentýn, jiní si svou zamilovanost připomínají až na prvního máje. My zabrousíme do historie obou svátků. Dnes se jim věnujeme v Dámském klubu rádia Frekvence 1.

Lásky čas

Už Karel Hynek Mácha mluvil o tom, že první máj je lásky čas. Tento den má ale ještě hlubší historii. Už keltský svátek Beltain a germánský svátek bohyně Walpurgis oslavovaly první květnový den, resp. noc, jako čas plodnosti. Naše tradice dodává svátku na romantice tím, že se líbáme pod rozkvetlým stromem, nejčastěji pod třešní. Jeden výklad této tradice tvrdí, že tím bude mít žena zaručeno, že následující rok neuschne. Jiný výklad zase říká, že bude díky polibku krásná.

Z dob starého Říma

V tomto období bylo za vlády Claudia II. zakázáno oddávat vojáky. Kněz Valentýn toto nařízení porušoval a proto skončil za mřížemi. Ve vězení se zamiloval do dcery žalářníka a v den své popravy napsal své milé dopis s láskyplným vyznáním. Podle tohoto vzoru si dnes zamilovaní dávají „valentýnky“ a Valentýna, který byl později prohlášen za svatého, si připomínají právě 14. února, tedy v den jeho popravy.

Ať už oslavujete svou zamilovanost kdykoli, přejeme vám, ať vám hlavně dlouho vydrží.

Který svátek je bližší moderátorkám Dámského klubu?

Markéta: „Já slavím cokoli, co zavání romantikou, kytkou, láskou. Valentýn se mi moc líbí, jednak kvůli legendě o chudákovi umučeném knězi, protože prozařuje už únor, který je pochmurný a šedivý. Miluji první jarní den a první máj vlastně taky.“

A jak jste na tom vy? Slavíte se svou láskou? Pochlubte se nám už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme