Dámský klub: Vrátili byste nalezené peníze?

14. srpna 2015·Životní styl·Redakce

Když ztratíte doklady nebo peníze, je pochopitelné, že vás to nepotěší. Co když nastane opačná situace a vy peníze najdete? Nechat si je či vrátit? Toť otázka. Odpověď na ni budeme hledat v dnešním Dámském klubu na Frekvenci 1.

Zákon hovoří jasně

Pokud najdete peníze, radujte se! V tomto případě ne proto, že si je můžete nechat, ale proto, že tím jistě potěšíte majitele. V opačném případě byste totiž mohli být souzeni za zatajení věci.

Na druhou stranu máte ze zákona nárok na nálezné ve výši 10%. K tomu si ještě můžete připočítat náklady, které vám vznikly oznámením nálezu. Pokud jste našli peníze i s peněženkou, ve které jsou doklady, pak se můžete s nálezem vydat přímo za majitelem. Pokud nevíte, kdo je majitelem, pak nález odevzdejte na obecní úřad v místě nálezu.

Morální hledisko

Stát se to může každému. Kdybyste byli vy v roli toho, který někde ztratil nebo zapomněl peníze, jistě by vás opětovný nález potěšil. Ať už jste v roli nálezce nebo v roli toho, který o peníze přišel, měli byste si uvědomit, že jsou tu jisté morální zásady, které byste měli mít v sobě hluboko zakořeněné.

To, co vám nepatří, to vám stejně velkou radost dělat nebude. Daleko příjemnější pocity ve vás vyvolá radost toho, komu se ztracené finance vrátily. Proto i v případě nálezu tučné sumy zkuste odolat pokušení.

Vrátily by moderátorky Dámského klubu nalezené peníze?

Markéta: Ano, vrátila  bych.

Aneta: Ano, vrátila, ale kdybych našla 100 milionů v hotovosti, tak si je nechám 🙂 Protože to jsou určitě špinavé peníze, které mafiánům nebudou chybět.

A jak jste na tom vy? Stalo se vám, že jste našli nebo naopak ztratili peníze? Podělte se s námi o svou zkušenost už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1. 

Životní styl - další články

Doporučujeme