Dítě ve městě: 6 důležitých rad, které mu dát, než ho pustíte samotné do školy nebo ven

9. září 2016·Životní styl·Redakce

Než svého potomka poprvé vypustíte samotného „do světa", měl by znát, co dělat, když se venku ocitne ve svízelné situaci. To, že se nemá bavit s cizími lidmi, ví dávno. Ale co když jejich pomoc naopak potřebuje? Na koho se obrátit a od koho si držet odstup?

1. Vysvětlete dítěti, kdo je cizí člověk

Ideálně na příkladech vysvětlete svému dítěti, co znamená, když je někdo cizí. Děti od vás sice už dávno vědí, že s cizími lidmi se nemají bavit, ale ne vždy si na to vzpomenou.

„Setkal jsem se s příběhem uneseného děvčete, které nastoupilo k cizímu muži do auta proto, že na ní zablikal světly. Její vysvětlení? Kdyby mě neznal, tak na mě přeci nebude blikat,” uvádí jeden z příkladů instruktor sebeobrany Pavel Houdek na stránkách moderni-sebeobrana.cz. Vysvětlete dítěti, že ne každý, kdo se na ně usměje, je kamarád. 

2. Kdy s cizím člověkem mluvit

Jsou situace, které sice odporují pravidlu číslo jedna, ale nedá se nic dělat. Když je dítě v nouzi, cízího člověka musí oslovit. Důležité je však dítěti vysvětlit, na koho konkrétně se obrátit, kdo je důvěryhodný. Pakliže se ztratí v dopravním prostředku, mělo by oslovit řidiče, v obchodním centru zas ostrahu. Ovšem vůbec nejlepší je v každém případě policie.

PSALI JSME: I děti trápí bolesti hlavy a páteře! Zkontrolujte jak těžkou tašku do školy nosí!

3. Domluvte si tajné heslo

Nikdy nevíte, kdy se to může stát, ale jednou to stejně přijde – zdržíte se například v práci a nebudete moct svého potomka vyzvednout ze školy nebo kroužku. Ale co teď? Poslat pro něho někoho? Proč ne, ale pod podmínkou, že budete mít s dítětem domluvené heslo. „Domluvte si s ním tajné heslo. Vaše dítě nesmí nikdy s nikým odejít, pokud mu neřekne heslo! A to i kdyby to byl váš soused nebo kolega z práce,” radí Houdek.

4. Zlého člověka na první pohled nepoznáš

Kéž by to tak fungovalo, ovšem realita je jiná. Promluvte s dítětem otevřeně o tom, že existují zlí lidé, kteří mohou děti unést a provádět jim zlé věci. Že nejde o na první pohled děsivé nebo ošklivé lidi, ale vesměs sympatické a přátelské povahy.

5. Nastiňte dětem nejčastější triky úchylů

Příběhy o pánovi, který dětem rozdává lízátka před školou, je už na zenitem. Ale co takhle pán, který má na vodítku roztomilé štěňátko? Že by mu vaše dítě odolalo a nechtělo si štěňátko pohladit? To si mysleli i rodiče dětí z následujícího videa. Většina dětí přitom kvůli štěňátku s cízím člověkem dokonce odešla. 

Tohle video pusťte jako ponaučení svým dětem:

 6. Co dělat, když jde do tuhého?

Naučte děti správně reagovat v krizových situacích. Ideální je sehrát s dítětem scénáře (scénky) a nacvičit, jak by mělo reagovat. Když na něho někdo naléhá na ulici, mělo by dítě buď utéct, nebo si říct o pomoc kolemjdoucím. Třeba takhle: „Paní, prosím, pomozte mi. Ten pán mě otravuje, neznám ho a bojím se. Zavolejte prosím policii. Nechoďte pryč.“

Životní styl - další články

Doporučujeme