FOTOGALERIE: Měla tu být i olympiáda! Bazén v Podolí otevřeli před 50 lety

24. června 2015·Životní styl·Redakce

Denně projdou jeho turnikety tisíce lidí, ačkoliv mu konkuruje řada modernějších akvacenter. Plavecký stadion v Praze-Podolí je v provozu už půl století.

Podolský plavecký areál stojí v místě někdejšího vápencového lomu, což dalo vzniknout zákoutí, jež je ze tří stran chráněné před větrem a zároveň po většinu dne vystavené slunečním paprskům. Místo jako stvořené pro plovárnu. První plavci ji okusili na spartakiádních závodech 24. června 1965, veřejnost o čtyři dny později. 

Tehdy měli k dispozici teprve třetí krytý padesátimetrový bazén v Československu a dva venkovní bazény se skokanskou věží.  Architekt Richard Podzemný navrhl budovu ze skla a betonu, s efektně řešenou střechou ve tvaru vlny. Ta má kromě estetické hodnoty i praktické využití – slouží jako tribuna pro 5000 diváků.

Podolí se rychle stalo oblíbeným cílem Pražanů, rekordní sezonu zažilo v roce 1973, kdy je navštívilo 2,3 milionu lidí. Každý den se tak na plaveckém stadionu vystřídalo v průměru 6394 lidí. Areál se proto postupně rozrůstal a přivítal i světové akce jako mistrovství Evropy v roce 1997, kde padly i tři světové rekordy. 

Na stadionu se mohly konat ještě slavnější závody. Praha si totiž koncem 60. let pohrávala s myšlenkou kandidovat jako pořadatelské město olympijských her v roce 1980. Vše ale zhatila okupace v roce 1968. Pokud by ale k olympiádě došlo, konaly by se plavecké závody s největší pravděpodobností právě v Podolí.  

Životní styl - další články

Doporučujeme