Frekvence 1 radí: Chodci, buďte opatrní! 

24. října 2015·Životní styl·Redakce

Ráno mlha, déle a také dříve tma, takové počasí nahrává dopravním nehodám. Bohužel jsou častými účastníky i chodci. Frekvence 1 ví jak zvýšit bezpečnost chodců!

Pravidla hrají prim!

Auta, ale stejně tak chodci by se měli na silnicích řídit zákonnými pravidly. Pokud není k dispozici chodník, je důležité jít po levé straně vozovky, tedy čelem k protijedoucím autům. Rozhodně nepodceňujte oblečení a to především v případech, že se vydáváte na procházku tam, kde není dostatečné osvětlení.

Určitě se vyhněte tmavému oblečení a naopak se dostatečně vybavte reflexními prvky. Správné oblečení totiž zvyšuje viditelnost chodce ve tmě až na dvě stě metrů.

Pár dobrých rad 

Zodpovědný chodec se má na chodníku i na silnici pohybovat podle platných i zvykových pravidel. To znamená, že využívá značených přechodů pro chodce a tam, kde nejsou, se pohybuje nejen podle předpisů, ale především tak, aby neohrozil sebe ani ostatní účastníky provozu. Pokud není nikde v blízkosti přechod pro chodce, měl by chodec přecházet vozovku pouze kolmo k její ose. A co je hlavní – vždy je potřeba důkladně se rozhlédnout!

Chodci nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku ve chvíli, kdy jedou vozidla s právem přednostní jízdy, musí dát přednost tramvaji a nevstupovat na přechod těsně před projíždějícím autem. A jakou radu dá chodcům Igor Sirota?

Podle mluvčího ÚAMK Igora Siroty je potřeba, aby si chodci uvědomili, že i auto, které jede předepsanou padesátikilometrovou rychlostí má brzdnou dráhu i 20 metrů.

Proto buďte i jako chodci na svých cestách opatrní!

Životní styl - další články

Doporučujeme