Frekvence 1 radí: Čím a jak krmit ptáky!

29. prosince 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Zima propukla v plné síle! A tak nezapomeňte, že ptáci, kteří neodletěli do teplých krajin, budou rádi za krmení. Frekvence 1 vám nabízí několik důležitých rad. Najdete je uvnitř článku.

Pokud je zima tuhá a dlouhá, začínají ptáci strádat nedostatkem potravy a mnozí mohou i uhynout.  Když jim nachystáme krmení, mnohdy jim můžeme zachránit život. Víte ale, co jim ale nasypat do krmítka?

Slunečnici nebo mák

Odborníci doporučují potravu bohatou na energii. “Jde především o semena olejnatá jako je slunečnice. Může to být i mák nebo konopné semeno, dále ořechy – vlašské i lískové,” řekl Frekvenci 1 ornitolog Lukáš Viktora. Platí ale důležité pravidlo – semena nesmí být žluklá, stejně jako ořechy či další potraviny.

Chleba může zabíjet

Vodní ptáky můžeme přikrmovat i starým pečivem. Nesmí ale být solené nebo dokonce plesnivé. A pozor – na kostky nakrájený starý chléb se ve vodě špatně rozpouští a může ptákům poškodit jícen.

Pečivo jen bílé

Pokud je chceme krmit pečivem, tak jen bílým, ale můžeme je krmit i vařenou mrkví nebo podobnou  zeleninou.  I tady ale platí, že nesmí být plesnivá či jinak zkažená. Stejně tak, když je krmíme lojem. Ten musí být syrový a také nesmí být žluklý.

Životní styl - další články

Doporučujeme