Frekvence 1 radí: Jak připravit děti na školní rok

28. srpna 2015·Životní styl·Redakce

Školní rok už pomalu klepe na dveře. Pro některé děti je to důvod k radosti, pro jiné děsivá představa. Ať už se vaše děti řadí do kterékoli skupiny, zaměříme se na to, co pomůže, aby jejich nástup do školy byl co nejpohodovější.

Správný režim 

I týden stačí na to, aby se vaše dítko naladilo na školní rok natolik, aby se ve škole cítilo dobře a zároveň mělo alespoň částečně rozhýbané mozkové závity.

Odborníci se shodují na tom, že zásadní je školní režim, který bychom v posledním týdnu měli nastolit. Znamená to hlavně včasné ukládání ke spánku a vstávání ve stejnou dobu, jako když se chodí do školy. To se doporučuje zavést hlavně u velkých spáčů, kterým dělá vstávání problémy.

Důležitá motivace 

Pokud máte doma budoucího prvňáčka, pak nezapomínejte na správnou motivaci.

„O škole mluvte jen v dobrém a připomínejte, že je to místo, kde se dozví mnoho zajímavých věcí. Dobrá je také příprava na čtení a psaní. Proto se doporučuje tréning pravo-levé orientace, jemné motoriky a třeba i obtahování tvarů”, radí dětská psycholožka Mgr. Zuzana Paucová.

Pokud už doma máte zkušeného školáka, můžete s ním zlehka trénovat to, co se v předchozím školním roce naučil. Aktuální studie potvrzují, že prvňáčci přes prázdniny zapomenou až 70% toho, co se ve škole naučili!

Škola hrou 

Procvičování školní látky by nemělo příliš připomínat školu. Vyplatí se spíš metoda „škola hrou“, kdy dítě zapojíte do tréninku mozečku zcela spontánně. Pro děti, které už čtou a píší existují zábavné křížovky, doplňovačky a kvízy, pro ty mladší zase obrázkové příručky. Spoustu učebních pomůcek ale najdete i v domácnosti. Třeba taková kuchyňská linka je plná předmětů, na kterých se dá procvičovat počítání, jemná motorika, ale třeba i písmena, která můžete sestavovat z příborů.

Jestli se vaše dítko i přesto do školy netěší, vytáhněte veselé příhody ze svých školních let, připomeňte mu spolužáky, se kterými si jistě užije spoustu legrace a o škole mluvte jako o příjemné etapě života, na kterou bude jednou rádo vzpomínat.

Životní styl - další články

Doporučujeme