Frekvence 1 radí: Jak připravit štědrovečerní tabuli!

23. prosince 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Víte, že i ve štědrovečerním stolování existuje etiketa? Poradíme vám, jak správně připravit sváteční stůl a nedopustit se faux pas. Podrobnosti se dozvíte uvnitř článku.

Čím nenápadnější, tím lepší

Základem všeho je vánoční ubrus. Ten by neměl být příliš pestrý, aby v něm nezanikaly příbory a další inventář. A měl by sahat 30 centimetrů pod okraj desky stolu. Každý by měl mít před sebou talíř, ze zvyku, ze staré tradice – aby se nás držely peníze. Pod talířek se tak dává stará mince  nebo šupina z kapra.

Kam položit příbory

Vedle talíře leží příbory. Nůž samozřejmě vpravo, vedle něj na vnější straně  lžíce a na levé straně vidlička. Pokud budeme mít ještě další chod – tak by měl být na vnější straně, tak abychom odebíraly ty příbory z vnější strany směrem k talíři. 

Nezapomeňme na ubrousky. “Už malé tříleté dítě by mělo vědět, že by si mělo utřít ústa vždy, když něco sní – aby nezbavovalo ostatní chuti k jídlu upatlanou pusou,” řekl rádiu Frekvence 1 mistr na etiketu Ladislav Špaček.

Číše vína naproti špičce nože

“Na stole by měly být sklenice – ty by měly být po pravé ruce, a číše na víno by měla být proti špičce nože – tedy toho hlavního příboru k hlavnímu  chodu. Po levé straně by měl být talířek na pečivo”, dodal Špaček. 

Nezapomeňme dát na stůl ještě svíčky, větvičky  a další dekorace. Mělo by být opravdu cítit, že je to slavnostní štědrovečerní tabule. I tady ale platí, že čím decentnější, tím lepší.

Životní styl - další články

Doporučujeme