Frekvence 1 radí: Je správný čas na koupi ojetiny!

20. prosince 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Pokud se chystáte koupit si starší, už ojetý vůz, tak právě teď je nejlepší doba! Noční a ranní mráz ho totiž nejlépe prověří! Podrobnosti se dozvíte uvnitř článku.

Ojetinu prověří mrazík

Funguje auto tak jak má? Nastartuje i při mrazu na první pokus? To nejlépe zjistíte právě, když venku mrzne. Motor je studený a lépe se tak pozná, jestli jsou v pořádku například i žhavící svíčky.  

“Prověřte si obchodníka, jestli je solidní, jestli z minulosti nemá žádný škraloup,” řekl Frekvenci 1 Oldřich Procházka ze společnosti Auto na míru. Doporučuje i důkladnou testovací jízdu. “Vůz byste měli nastartovat vy sami jako první. Pokud je totiž už zahřátý, může tím prodejce něco zakrývat.”

Osahejte si chladiče

V zimě si najeďte 10 až 15 kilometrů a pak motor vypněte a osahejte chladiče, jestli jsou ohřáté. Jedině tak se totiž propojí celý okruh a je možné přijít na možné úniky chladící kapaliny.

Žádné klepání

Nezapomente sledovat, jestli auto netáhne do stran, nevydává zvláštní zvuky nebo se neklepe. Nevynechejte ani kontrolu převodovky, jestli řadí, tak jak má. Stejně tak, jestli jde motor správně do otáček, případně jestli správně spíná turbo.

Prohlédněte si výfuk

Podívejte se do výfuku, co z něj vychází. Kouř by měl být jako pára. Čistě bílý dým znamená vodu v motoru, naopak sytě černý kouř motor bez vzduchu. Když je dým namodralý, zkontrolujte hladinu oleje. Důležité je, aby z výfuku nepadaly saze.

Životní styl - další články

Doporučujeme