Frekvence 1 radí: Lampiony štěstí nepouštějte! Porušujete zákon

30. prosince 2015·Životní styl·Luboš Procházka

A je to tady zase. Konec roku ve znamení světel, petard, dělbuchů, lampionů štěstí - a taky požárů. Na Silvestra a Nový rok se pochopitelně vůbec netěší hasiči, kteří každoročně hlásí nárůst výjezdů. Co dělat, aby právě k nám nemuseli vyjíždět?

S nedopalkem v posteli

Za většinou silvestrovsko-novoročních požárů stojí nedbalost. Lidé, kteří se posilní alkoholem a jsou doslova vtáhnuti do víru oslav, na leccos zapomenou. 

“Stává se to například při kouření, že nechají zapadnout nedopalek do sedaček, usnou s nedopalkem v posteli nebo na sedačce a nebo při oslavě převrhnou otevřený oheň a ten se rychle rozšíří,” řekl Frekvenci 1 vyšetřovatel požárů Radek Kislinger.

Lidé si myslí, že se jim pár hodin před koncem roku nic nestane, ale hasiči mají jiné zkušenosti. “Na konci roku se nám nasčítá velké množství takovýchto požárů a bohužel často bývají i tragické. Proto se vždycky přelomu roku děsíme. Příčinou požárů bývá nejčastěji právě nedbalost a minimální ostražitost,” dodal Kislinger.

Lampiony štěstí? Porušujete zákon

Velkým problémem pro hasiče je samozřejmě zábavní pyrotechnika, její špatná kvalita a neodborné zacházení s ní. A co lampiony štěstí? Podle hasičů u nás neexistuje bezpečné místo pro jejich vypouštění.

Takže vlastně jejich posíláním do nebe porušujete zákon o požární ochraně, hlavně v době, kdy silně fouká. Takový lampion může přistát kdekoliv a zapálit cokoliv a také ohrozit letecký provoz.

Auto nenechávejte u popelnic 

Důležitá rada pro řidiče: Své auto nikdy nestavte v těsné blízkosti kontejnerů. Konec roku je obdobím jejich častějších požárů. Bezpečná vzdálenost od jednoho kontejneru jsou tři metry.

Životní styl - další články

Doporučujeme