Frekvence 1 řeší: Jak vybrat sport pro ty nejmenší? 

17. listopadu 2015·Životní styl·Redakce

Děti dnes žijí v době počítačů, obřích LCD televizorů a počítačových her. Trávit čas u obrazovky může být pro vaši ratolest chvilkový relax, ale nesmí toho být moc. Často jsou děti na hraní počítačových her doslova závislé, což jde ruku v ruce s obezitou, kterou trpí v posledním desetiletí čím dál víc dětí předškolního i školního věku.

Sportem ku zdraví

Pokud se vaše dítě nadchne pro nějaký sport nebo jinou pohybovou aktivitu, ochrání ho to před obezitou i před jinými civilizačními chorobami. Vaše ratolest nemusí být profesionálním sportovcem, je ale dobré, pokud se věnuje alespoň jednomu sportu pravidelně. Stačí třeba i to, že s ním budete chodit jednou týdně plavat. I aktuální průzkum ukázal, že se víc než 55 procent sportujících dětí od pěti do patnácti let zaměřuje na jedinou pohybovou aktivitu.

Výběr nechte na dítěti

Pokud máte pocit, že se dítě do sportu nutí, vyberte jiný. Nejlépe uděláte, když vyberete sport společně, zajdete se podívat na vzorovou hodinu a pak se vašeho dítka zeptáte na názor. Co dítě, to jiná povaha a tak mějte na paměti, že některé děti nejsou příznivci kolektivních sportů a bude jim spíš vyhovovat individuální sport. Pokud se i přesto dítě zdráhá a nechce se sportu věnovat, zkuste zapátrat mezi jeho kamarády. Pokud totiž bude chodit na sportovní kroužek s kamarádem, hned se mu bude sportovat lépe.

Na druhou stranu si někteří rodiče na svých dětech vybíjí své nenaplněné ambice, což může v dítěti vypěstovat naprostý odpor ke sportu. Proto nechte dítě, ať se rozhodne samo. Pokud vám odmítá chodit na jakýkoli sportovní kroužek, pak zaveďte dlouhé procházky. Půlhodina až hodina chůze denně je pro školáka akorát.

Pozor na přetížení!

Jestli se vaše dítě chce věnovat sportu profesionálně, prokládejte to i jinou pohybovou aktivitou, aby nemělo pouze jednostranný trénink. Rozhodně ale dítěti nenakládejte víc než je schopné unést, protože i malé dítě může mít v důsledku fyzického přetížení takzvaný syndrom vyhoření. Ten se projevuje úplnou ztrátou motivace pro sportování.

Děti mají mít ze sportu radost a příjemný prožitek a právě toho se držte při výběru jejich sportovní aktivity. 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme