Genderocida aneb když na pohlaví záleží!

27. července 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Už jste to také určitě někdy slyšeli: „Je jedno, zda to bude holčička nebo chlapeček, hlavně když bude miminko zdravé.“ V České republice běžná věta, ale v některých zemích, kde jsou chlapci stále preferováni před dívkami, spíše sci-fi. Genderocida znamená ilegální vraždy novorozených děvčátek, úmyslné zanedbání péče o ně po jejich narození nebo zvýšenou potratovost, pokud je během prenatálního vyšetření zjištěno, že se narodí dítě ženského pohlaví.

Příčiny genderocidy jsou jednak nábožensko-tradicionalistické (vyplývají z vyššího statutu mužů ve společnosti), ale i ekonomické (má-li rodina už několik dcer, je pro ní značně finančně náročné vyplatit všem věno). Genderocida je mnohdy založena na přesvědčení, že chlapci jsou způsobilí k určitým činnostem jako dědit majetek, uchovat rodinné jméno, zaopatřit stárnoucí rodiče atd., a proto je výhodnější mít syny než dcery.

Tato praxe, kdy jsou zabíjeny (ještě nenarozené) dívky, má však závažné důsledky. Může způsobit dramatickou populační krizi, tedy situaci, kdy dojde k zásadnímu procentuálnímu nepoměru mezi muži a ženami ve společnosti. V důsledku toho pak hrozí násilné obchodování se ženami a další zhoršení jejich již tak špatné situace ve společnosti.

V některých zemích jsou ženy také vystaveny tlaku na zplození kýženého potomka a v případě, že se jim stále nedaří porodit toho „správného“, je jejich tělo zatěžováno opakovanými těhotenstvími.

Za země s největším deficitem žen můžeme považovat Čínu a Indii, dále pak Taiwan, Koreu, Nepál či Vietnam. Kolik (ještě nenarozených) novorozenců ženského pohlaví bylo zabito, je však velice obtížné zjistit.

Genderocida je smutným důkazem toho, že muži stále mají v některých kulturách větší hodnotu než ženy. Pokud však vyznáváme hodnotu rovnosti žen a mužů, nemůžeme akceptovat takovou praxi, která vede k tak závažné diskriminaci žen.

Článek je součástí projektu Pro Fair Play.
Projekt podpořila Nadace Open Society Fund Praha z programu Dejme (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů.

Životní styl - další články

Doporučujeme