Had na vašem pozemku? Poradíme vám co s ním!

8. srpna 2014·Životní styl·Redakce

Na naší zahradě se v letních měsících může objevit, nebo i trvale ubytovat, užovka hladká nebo obojková, stejně tak můžete narazit na hnízdo mláďat obávané zmije. Kam s chráněnými hady v případě, že jsou nezvanými hosty?

Pozor na hadí úkryty

Had se na zahradách nejčastěji schová do hromady kamení a dřeva, do suchých zídek nebo do skulin mezi kameny. V parném létě najdete užovky v hustém keři, je to pro ně ideální úkryt před sluníčkem. V přírodě na užovku narazíte na kamenité stráni a na okraji lesů. Jako zimoviště vyhledávají přístupný kompost, nebo velkou kupu listí přikrytou vrstvou klacků. V těchto dnech hodně turistů narazilo na vyhřátých cestách a kamenech podél lesa  na vyhřívající se zmije.  Zatím ale nedošlo k  žádnému uštknutí turisty, není se opravdu čeho bát.

Užovka nebo zmije?!

Užovkou hladkou si můžeme snadno splést se zmijí obecnou. I užovka  má na hřbetě často vzory připomínající klikatou čáru. Spolehlivě je lze rozlišit podle tvaru hlavy, který je u zmije trojúhelníkovitý, a při pohledu z oka do oka – zmije mají zorničku svislou, užovky kulatou.

Zmijí uštknutí

Pokud se z užovky vyklube zmije, nepropadejte panice. Zmijí jed dospělého zdravého člověka vůbec neohrozí, nebezpečný může být pouze pro malé děti a vážně nemocné osoby. Zmije jsou mírumilovné, jedem určeným k lovu neplýtvají a pokud jim nestoupneme na ocas, vždy volí raději útěk. V přírodě jsou velmi užitečné a bohužel i ohrožené. Na zahradě lze s klidu a míru žít i se zmijí. Pokud máme malé děti, její přemístění svěříme odborníkovi.

S podchlazeným hadem se dobře manipuluje

“U nás v republice žijí jenom čtyři druhy užovek, které si najdete na internetu  a pak se není čeho bát. Ani zmije vás jen tak neuštkne”, říká odborník ze záchranné stanice pro živočichy ve Vlašimi, ing. Stanislav Němec  v poradně s Markétou Mayerovou. A jak se jich zbavit? Pokud jde o exotického hada, vyfotit a fotku ukázat na nejbližší záchranné stanici, nebo na veterině. Seznam stanic najdete například na webových stránkách www.zvirevnouzi.cz. Nebo na pozemek, kde se zabydlela dokonce celá hadí rodinka smotaná do klubka,  přivolat odborníka, který hady šetrně odnese. Odvážlivci hnízda nabírají na lopatu, a v košíku na houby odnesou třeba na veterinární stanici, nebo dál do přírody mimo vlastní zahradu. Na podzim se s hadem manipuluje nejlépe, to je už podchlazený, a tedy apatický.

Proč hadi vyplazují jazyk?

Hadi svou kořist polykají v celku a jejich jídelníček skutečně nepotřebuje  dochucovadla. Nemají totiž téměř žádné chuťové buňky. Zato však mají dokonalý čich! Když hadi kmitají vyplazeným rozeklaným jazykem, vlastně čichají. Jazyk pak zasunou přímo do párového Jakobsonova orgánu na patře, a zanalyzují každičkou molekulu pachu.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme