Hravost, učenlivost a dobrá paměť. Která kočičí plemena jsou ta nejchytřejší?

3. února 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Kočky jsou zvláštní zvířata. I když je srovnání se psy nesmysl, občas to děláme všichni. Chceme pochopit jejich odlišnost a dozvědět se o nich více. I mezi kočičími plemeny jsou rozdíly. Které rasy jsou ty nejchytřejší? Odpověď přináší web cattime.com

Hodnotit nejchytřejší kočky je náročné

Oproti psům je hodnocení chytrých koček mnohem složitější. Chytří psi spolupracují a a podle rychlosti pochopení nového triku je můžeme rozdělit na plemena, kterým to prostě pálí a ty pomalejší. U koček je to jinak. Studie se soustředí na řešení problémů, chování ve společnosti i reakcí na trénink. Kočky třeba nerozumí “příčině a následku”, ale mají velmi dobrou dlouhodobou paměť. Srovnání nejchytřejších koček není jednoduše definovatelné, proto se může stát, že ne všichni označí stejná plemena. U těchto pěti se ale odborníci shodnou.

Habešská kočka

Habešská kočka je krátkosrstá kočka, které pochází z dnešní Etiopie. Je to činorodá, inteligentní kočka, která patří k jednomu z nejstaršímu plemeni. Je nezaměnitelná díky proužkování jednotlivých chloupků srsti, což se odráží na celkovém vzhledu. Je učenlivá, hravá a klidně se naučí i aportovat.

View this post on Instagram

A post shared by Renata, Czech republic. (@re_na_ta_llll)

Japonská krátkoocasá kočka

Japonská krátkoocasá kočka se od ostatních plemen liší hlavně nezvykle krátkým ocasem. Kočka připomíná spíše rysa, ale její vzhled je jinak spíše obyčejný. Původní japonské kočky jsou bílé s černými a červenými znaky, krátký ocas dědí po obou rodičích. Dejte si pozor na rybičky, protože tyto kočky jsou výjimkou potvrzující pravidlo. Milují vodu a klidně udělají vaším rybičkám v akvárku ze života peklo. Celkově jsou hodně hravé.

View this post on Instagram

A post shared by Sora The Japanese Bobtail Cat (@japanesebobtail_sora)

Bengálská kočka

Nádherný malý tygr, to je kočka bengálská. Je to potomek divoké bengálské kočky a má skvělé lovecké pudy. Je sice společenská a přátelská, ale lov je pro ni na prvním místě. Tahle kočka nemňouká, ale syčí. I bengálky milují vodu, ale budou také tlapkat po vypínačích nebo “hrát” na hudební nástroje. Triky a hru prostě milují.

View this post on Instagram

A post shared by ~ Markét~ (@_diaryofmarket_)

Skotská klapouchá kočka

Skotská klapouchá kočka vypadá trochu jako sova a často to vypadá, že nemá vůbec uši. Genetická odlišnost těchto koček skončila prvně chovatelským nezdarem, protože kočky měly velké zdravotní problémy. Američtí šlechtitelé byli schopni genetické vady vymínit, díky čemuž se nezvyklý vhled uší u koček zachoval bez dalších průvodních komplikací. I tyhle kočky milují triky a zábavu.

View this post on Instagram

A post shared by ᓚᘏᗢ Shuri 💛 ScottishFold 🇺🇦 (@shuri.scottish.fold)

Barmská kočka

Barmská kočka je původně hnědá, respektive sobolí, ale díky šlechtění vznikly další varianty. Povahově je podobná siamce, obě vyžadují hodně pozornosti. Barmské kočky se mohou naučit i pár povelů a jsou rády centrem pozornosti. Klidně předvedou, jak si sednout, převalí se, chodí na vodítku nebo aportují.

View this post on Instagram

A post shared by Ksenia Apalkova (@apalkova.burmesecats)

Životní styl - další články

Doporučujeme