Iva a Vojta: Nepřemýšlíme nad tím, kde budeme za deset let. Chceme, aby nám bylo dobře a být tomu druhému oporou

19. února 2023·Životní styl·Barbora Turková

Iva a Vojta (Zdroj: Frekvence 1)

Čtyři roky byli jen jako kamarádi a kolegové, ale nakonec jejich vztah přerostl v lásku. Jak na svoje začátky vzpomíná známá moderátorská dvojka Iva Lecká a Vojta Efler? A proč si tak dobře rozumí? Podcast Láska si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Iva Lecká a Vojta Efler jsou známá moderátorská dvojka. Ovšem partnery nejsou jen v rádiu, ale i v životě. Působí velmi sehraně a navzájem se doplňují. Než se stali životními partnery, působili spolu čtyři roky jako kolegové a kamarádi v éteru, kde spolu řešili nejen práci, ale i vztahy, seznamování či rozvody. A jak sami říkají, jejich vztah je skvělý díky tomu, že se perfektně znají. „Potkali jsme se v roce 2007, kdy jsme oba dva pracovali v jiných pražských rádiích a Ivino vedení napadlo, že bych mohl být dobrý partner k ní do ranního vysílání,” vzpomíná Vojta na první setkání. Iva se mu jako žena líbila, ale jí přišel její budoucí životní partner nesmělý, tichý, klidný. „Říkala jsem si, že by to v rádiu mohlo fungovat; já budu ta sekernice, on ten usměrňovač. Nenapadlo mě si říct, že je to hezký chlap,” říká Iva, která ale v době setkání byla zadaná.

Ivino první manželství nebylo moc veselé, protože její manžel měl velké problémy s alkoholem. „Z manželství jsem odešla, ale neměla jsem to tak, že musím hned někoho najít. Vztah jsem vlastně měla s Vojtou, i když na přátelské a pracovní úrovni. Došlo mi, že je to člověk, který tu se mnou celou dobu byl, poslouchal mě, pomáhal mi. Mít někoho, kdo je ta druhá půlka, kdo mě chápe, rozumí mi, neodsuzuje mě,” přiznává moderátorka. Když Vojtu začala vnímat jinak, než jako kolegu, byla už matkou malého Tobíka. „Nějak se to stalo. Začali jsme si psát, ale spíš jsem to řešil i po pracovní stránce,” říká Vojta. Ten na Ivě nejvíc obdivuje její sebevědomí a to, že je to silná a sebevědomá žena. „Vojta mě vrací nohama na zem a brzdí mě. Ne že by mi něco zakazoval,” usmívá se Iva.

Když nejsme spolu tak to je, jakoby nám chyběla druhá půlka pomeranče

Oba přiznávají, že si velmi rozmýšleli, zda do vztahu půjdou, protože toho druhého nechtěli ranit. „Ze začátku bylo fajn, že o tom nikdo nevěděl, ale mě už to pak přestalo bavit,” říká Vojta s tím, že proměna z kolegů a kamarádů na milence byla krásná a velmi dobrodružná. „Byly určitý nepsaný pravidla, že by lidi v práci neměli mít partnerský vztah. Nenosilo se to tam. A já jsem si říkala, co se stane, když se to o nás dozví. Pak jsme to řekli a přišlo nám, že to nikoho z kolegů nepřekvapilo, a že byli i rádi,” vzpomíná Iva. V době, kdy se s Vojtou dávala dohromady, byl její syn Tobík malý. A možná právě díky tomu se z Vojty a Tobíka stali parťáci a dneska bere Tobík Vojtu jako tátu. Dvojice i přemýšlela nad tím, že by spolu měla děti. Jak ale říká Vojta, něco tomu chybělo. „Nechávali jsme to plynout a čekali jsme, kam se to vyvine. Oba to ale vnímáme tak, že máme Tobiáše.”

Iva a Vojta se znají 15 let, neoficiálně ve vztahu jsou 11 a oficiálně 9 let. „Když jedu někam na zájezd s divadlem, tak večer Ivě píšu, že už chci být doma a že se mi stýská,” přiznává Vojta. „Líbí se mi, kam se to vyvinulo. Navzájem si nic nezakazujeme, nenutíme si nic, je to svobodný. Ale zároveň si oba uvědomuje to zodpovědnost, a když nejsme spolu tak je to jakoby nám chyběla druhá půlka pomeranče. Vojta je pryč a mě je zvláštně smutno, i když vím, že se večer vrátí.” Oba přiznávají, že si nepamatují situaci, že by se chtěli rozejít. „Začátky byly syrový a pár let trvalo, než se to usadilo. Muselo to dozrát,” říká Vojta. Iva přiznává, že nepřemýšlí nad tím, kde vidí jejich vztah za několik let. „Naučila jsem se nad tím nepřemýšlet, protože člověk si něco plánuje a pak je všechno jinak. Přála bych si, abychom spolu dál fungovali, rozuměli si, bylo nám dobře a byli tomu druhému oporou,” přeje si Iva a Vojta s ní naplno souhlasí. Podcast Láska si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Podcast Láska si poslechněte zde 

Životní styl - další články

Doporučujeme