Jak na Mikuláše, aby děti neměly trauma? Připravte si pochvaly a peklo vynechte

5. prosince 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Možná to nevíte, ale svatý Mikuláš je mimo jiné uctíván jako patron dětí. A nejen proto by pro ně jeho svátek neměl být žádným traumatickým zážitkem. Psychologové varují, že neuvážené strašení či dokonce opilí představitelé pohádkových postav by v dětech mohli probudit psychické trauma. A doporučují: začněte raději pochvalou.

Tradice spojené s večerem před svátkem svatého Mikuláše jsou jedny z mála, které Češi dodnes každoročně dodržují. Někdy však mohou nabrat takový průběh, že v dětech vyvolávají doslova panickou hrůzu. Strašení čertem či odnesením do pekla však ještě nikdy nikoho nedonutilo, aby byl do konce života hodný a poslušný.

Co s tím? Odborníci se shodují, že hlavní roli by neměl zastávat čert, ale Mikuláš. Mělo by jít o někoho, koho rodiče dobře znají a věří mu, že se úkolu zhostí zodpovědně. Dopředu by s ním měli probrat, co bude dětem říkat.

Mikuláš by měl děti pochválit za některé dobré skutky a úspěchy, které se jim za uplynulý rok povedly. Pak může klidně dodat, co už by naopak dělat neměly a na čem by se mělo ještě zapracovat. Tyto skutky či vlastnosti může klidně říkat z hlavy. Aby si je však nemusel přesně pamatovat a vyvaroval se omylů, může si je klidně napsat buď na tzv. »soupis dobrých skutků a hříchů,« nebo do nějaké hezky ozdobené »knihy«. Kniha nebo listina poslouží i jako pěkná rekvizita.

Odborníci rovněž varují, že není nejlepší nápad, aby děti strašidelnou tradici podstupovaly u sebe doma, nebo dokonce ve svém vlastním pokojíčku. To je totiž místo, ve kterém by se naopak měly cítit naprosto bezpečně. V opačném případě mohou být později ještě bázlivější.

Pokud je vaše dítě velmi citlivé, bázlivé a úzkostné, nemusí se vůbec s Mikulášem a jeho doprovodem setkat. V takovém případě je vhodné například pověsit punčochu na okno, nebo tam nechat balíček s dopisem. V dopise by měl Mikuláš dítě opět za něco pochválit a případně ho mírně pokárat.

Dětští psychologové rovněž varují, že dětskou psychiku nemusí narušit jen strach z čertů a odchodu do pekla. Může je rozhodit i předvánoční stres jejich rodičů, který se promítne do atmosféry v domácnosti. Vynervovaní rodiče nemají na děti tolik času a jsou často podráždění, což děti velmi snadno postřehnou a nasají do sebe.

Mohou pak více zlobit či být protivné bez zjevné příčiny. Podobné problémy však strašení čertem pravděpodobně nevyřeší. Naopak pomůže strávit s dětmi více času a přípravy na Vánoce zmírnit a zpříjemnit. Pečení cukroví nebo generální úklid za zvuků koled můžete klidně pojmout jako společnou aktivitu s dobrou náladou.

Životní styl - další články

Doporučujeme