Jak poznat špatné manželství? Rodinný terapeut popsal varovné signály

25. října 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

"Většina párů se hádá kvůli třem věcem: penězům, sexu a moci," tvrdí rodinný terapeut Ross Grossman s více než patnácti lety zkušeností. Dodává zároveň, že moc v podstatě prostupuje i do zbylých dvou oblastí, až už si to uvědomujeme, nebo ne. Kdo rozhoduje, kdy a jak se budeme milovat? Kdo rozhoduje, za co utratíme společné peníze? Poznat, kdy jsou hádky ještě v pořádku a kdy už překračují zdravou mez je přitom podle Grossmana velmi jednoduché.

Určité procento hádek ve společné komunikaci je podle zkušeného psychoterapeuta Rosse Grossmana naprosto normální. Pokud spolu dva tráví tolik času, jako manželé, sdílí spolu naprosto vše a musí se také na tolika věcech dohodnout, jsou spory a roztržky prakticky nevyhnutelné.

“Většina lidí chce mít ve vztahu nějaké slovo,” vysvětluje Grossman na serveru Mesnhealth. “Jinak to není vztah, ale vězení,” tvrdí. Občas ale agenda jedné strany páru může narůst do nesymetrického poměru. Jeden z partnerů je pak přesvědčený, že zná pravidla fungování vesmíru a když je někdo (třeba jeho partner) narušuje, musí být potrestán.

“Tohle myšlení typu ‘vím, co je správné’ způsobuje hodně problémů v manželství a vede k nespokojeným párům. Je důležité mít na paměti signály nespokojeného manželství,” varuje Grossman.

A které to podle něj jsou?

  1. Jeden z partnerů si přehnaně hlídá telefon a sociální média.
  2. Ve vztahu chybí humor.
  3. Jeden z partnerů nedokáže přijmout kritiku.
  4. Jeden z partnerů nedokáže přijmout omluvu.
  5. Pár se hádá a řeší své soukromé věci na veřejnosti.
  6. Jeden z partnerů se vyhýbá konfrontaci, protože se bojí, že by ukončila vztah.
  7. Jeden z partnerů nemá zájem o sex.
  8. Jeden z partnerů neskládá své polovičce komplimenty a nevyjadřuje vděčnost.
  9. Jeden z partnerů se vždy chová jako oběť – nikdy nepřijímá vlastní zodpovědnost.
  10. Jeden z partnerů není schopný odpustit a nedržet v sobě dávné křivdy.

Grossman upozorňuje, že pokud ve svém manželství identifikujete některý z příznaků, není to ještě důvod k rozvodu. Ze všeho nejvíce záleží na celkové atmosféře mezi partnery, chuti na vztahu a vzájemné lásce nadále pracovat, ochotě problémům čelit a snaze je společně postupně překonat.

Životní styl - další články

Doporučujeme