Jak se bránit proti hluku v restauracích?

7. října 2014·Životní styl·Redakce

Začněte upozorněním majitele nebo provozovatele hlučného podniku. Pokud se s ním na ničem nedohodnete, zkuste se obrátit na strážce pořádku.

Stěžujte si na policii

Obraťte se na policii, která problém prověří. „Ta musí v případě překročení hluku zasáhnout,“ řekl Frekvenci 1 mluvčí města Brna Pavel Žára.

Petice proti hluku

V mnoha městech pomůže stížnost, někde petice. Zkuste tento problém probrat s ostatními sousedy hlučného podniku a obraťte se o pomoc na Obecní nebo Městský úřad.  Častým řešením je podepsání petice proti klubu. Město pak může vydat nebo upravit vyhlášku, která řeší hluk ve městě.

Provozovatel nebo majitel hlučného podniku ale může žádat vyjímku z protihlukové vyhlášky. Týká se to ale jen výjimečných případů, třeba při konání venkovní kulturní akce.  

Zvukolamy

Pokud vám s hlukem nikdo nepomůže, zkuste si pomoci sami. A to ochranou budov proti vnějšímu hluku. Jsou to různé zvukolamy – ochranné zdi, terénní vlny, zvýšené ploty nebo vysázení zeleně a parkové úpravy.

Mnoho lidí usíná při poslechu jiného monotónního zvuku. Třeba při tikotu budíku. Blízký tichý zvuk o setrvalé frekvenci odvede pozornost usínajícího člověka od ostatních ruchů.

Další možností jsou silné závěsy. Jde jenom o kus textilu, ale nevěřili byste, jak výrazný účinek může mít. Nebojte se pořídit závěsovou tyč, která o notnou délku přesahuje okno, a zakrýt tak i část zdi.

 

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme