Jak si žijí matky samoživitelky v Čechách?

27. července 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Český statistický úřad vydal v březnu 2015 studii, která mapuje život rodičů – samoživitelů v Čechách. Podle této studie v roce 2013 byla každá sedmá domácnost s dětmi vedena pouze jedním z rodičů. Číslo se vyšplhalo až na 165 tisíc domácností s tím, že 90 % těchto domácností živí žena.

Český statistický úřad sleduje řadu údajů, jedním z nich je i riziko příjmové chudoby nebo sociálního vyloučení. ČR podle statistik vykazuje nízkou úroveň tohoto rizika, což je dobrá zpráva. Podle studie je tato míra (měřeno v roce 2012) 14,6 % rodin (v EU je tato hranice 24,5 %).  Nicméně řada neziskových organizací i dalších expertů a expertek upozorňuje, že více než jedna třetina těchto rodin jsou domácnosti vedené samoživitelkami (35,1 %).

Procento 14,6 % se zdá s porovnáním s EU poměrně nízké, nicméně v této oblasti je nutné sledovat i ty rodiny, které žijí v tzv. „pásmu ohroženém chudobou“. Mezi chudé se ještě podle stanovených indikátorů nepočítají, nicméně při malém výkyvu příjmů do něj mohou velmi lehce spadnout. Rodiny samoživitelek jsou v této skupině poměrně masivně zastoupeny, v EU se jedná o 49,7 %.

Jak to vlastně vypadá finančně? V roce 2012 na osobu v domácnosti bez dětí připadalo 16 740 Kč hrubého měsíčně. V rodinách s dětmi byly příjmy o čtvrtinu nižší, tedy 12 606 Kč. Domácnosti samoživitelek si musely vystačit s 9 844 Kč hrubého na měsíc, což je více méně polovina příjmů domácnosti bez dětí.

Šetření také počítalo nutné výdaje. V roce 2012 bylo 27,1 % příjmů vynakládáno na bydlení, vodu, energie a paliva, 19,2 % na potraviny a nealkoholické nápoje a 8 % na dopravu. Což činí 54,3 % příjmů.

Tíživou situaci samoživitelek dlouhodobě mapuje řada neziskových organizací. Na základě jejich apelů vzniká několik zákonů, které by měly pomoci řešit situaci (nejen) rodin samoživitelek.

Jedná se například o zákon o sociálním bydlení, který by měl pomoci nejen lidem ohroženým sociálním vyloučením, kteří již žijí v ubytovnách, ale i všem, kterým hrozí z jakéhokoliv důvodu ztráta bydlení nebo si vzhledem ke svým finančním příjmům bydlení nemohou dovolit.

Dalším chystaným zákonem je zákon, který pomáhá vymáhat alimenty. Odpovědnost z rodiče je zde přenesena na stát, který pak alimenty vymáhá nástroji, které má k dispozici.

Jistě se shodneme, že situace chudých nebo nezaopatřených rodin s malými dětmi by měla trápit nás všechny. Vždyť každý z nás máme právo na důstojný život. Vyspělá společnost toto právo ctí a pomáhá těm rodinám, které se dostávají do životní situace, kdy je toto právo ohroženo, ať už nabídkou konzultací, poradenstvím, finanční pomocí nebo nabídkou levnějšího, ale důstojného bydlení.

Článek je součástí projektu Pro Fair Play.
Projekt podpořila Nadace Open Society Fund Praha z programu Dejme (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů.

Životní styl - další články

Doporučujeme