Jak vybrat lyžařskou přilbu! Na první místě je bezpečí

29. ledna 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Kvalitní lyžařská helma by měla být samozřejmou součástí moderní lyžařské výstroje! I když se sami považujete za dobrého lyžaře, nikdy nevíte, kdy do vás na svahu vrazí někdo nezkušený. I vám pak může helma zachránit život.

Správná velikost helmy

„Aby helma dokonale plnila svou ochrannou funkci, musí být vybrána ve správné velikosti. Tu samozřejmě nejlépe poznáte vyzkoušením helmy,“ říká na Frekvenci 1 Karel Studnička ze Ski a bike centrum Radotín.

Helma by měla sedět natěsno. Na hlavě by se neměla hýbat. Při předklonu s rozepnutým podbradním páskem by neměla z hlavy sklouznout.

Zároveň ale nesmí nikde tlačit. Vyzkoušejte různé značky. Každý výrobce má jiný tvar, tak si vyberte takový, který vám bude sedět

Na svah vyražte jedině se zapnutým páskem pod bradou. Správně zapnutý řemínek by se neměl dát přetáhnout přes bradu, zároveň ale musíte otevřít ústa tak, jako kdybyste chtěli jíst.

Správná pozice lyžařské helmy

Helma by měla na hlavě sedět vodorovně. Její přední část musí chránit čelo, ale rozhodně nesmí být tak nízko, aby zasahovala do vašeho zorného pole.

Poloskořepinové helmy mají měkké textilní ušnice. Jsou díky tomu lehčí a mají civilnější vzhled. V poloskořepinové helmě je také lépe slyšet.

Celoskořepinové helmy mají pevnou plastovou část i kolem uší. Jsou o něco bezpečnější, ale zároveň i těžší.

Lyžařská helma a odvětrání

Nejlevnější helmy mají odvětrávání napevno zabudované, bez možnosti regulace. Odvětrání u některých levnější modelů je řešeno i vyjímáním ucpávek uvnitř helmy. Pro regulaci intenzity ventilace je tedy nutno helmu sundat.

U lepších modelů lze odvětrávací otvory snadno ovládat pomocí mechanismu na vnější straně skořepiny, tedy bez nutnosti sundání helmy.

Zdroj: ski a bike centrum Radotín

Životní styl - další články

Doporučujeme