Jaká byla ve skutečnosti filmová Rose z Titanicu? Muži ji jen využívali

21. listopadu 2022·Životní styl·Redakce

Kate Winslet jako Rose (Zdroj: Profimedia)

Film Titanic v hlavních rolích s Kate Winslet a Leonardem DiCapriem miluje celý svět. Postava Rose byla inspirovaná ženou jménem Beatrice Wood (†105). Jaká ve skutečnosti byla? Informaci uvedl server BeatriceWood.com.

Milostné vzplanutí mezi Rose a Jackem z filmového Titanicu dojímá diváky i 25 let po premiéře. Režisér a scénárista James Cameron se při hledání hlavní ženské postavy inspiroval skutečným příběhem dívky z vyšších společenských vrstev. Beatrice Wood byla umělkyně, které pocházela z velmi dobře situované rodiny. Narodila se v roce 1893 v San Franciscu, a když jí bylo pět, odstěhovala se rodina do New Yorku.

Později ji rodina poslala do Paříže, kde se věnovala studiu. V Evropě se zrodila její láska k umění, jejím snem bylo stát se malířkou. Matka ji od toho ale odrazovala a dívka se s ní často hádala. Nakonec si ale malířství vydupala. Spory měla ostatně i filmová Rose se svou matkou. Ačkoliv se film inspiroval tragickou událostí a to potopením slavné lodi, láska dvou hlavních hrdinů byla smyšlená. Stejně jako dvě postavy.

View this post on Instagram

A post shared by Beatrice Wood Center (@beatricewoodcenter)

Beatrice se na lodi nenacházela, byla v Evropě. Zamilovala se do divadla a v herectví se našla, ale první světová válka zhatila její plány a ona se vrátila do New Yorku. V lásce ale moc štěstí neměla. Jejím první milence byl francouzský umělec Marcel Duchamp. „Okamžitě jsme se do sebe zamilovali,“ vzpomíná Beatrice ve své knize. „Což ovšem není nijak zvláštní, protože si myslím, že každý, kdo potkal Marcela, ho miloval. Byl to okouzlující člověk,“ dodala. Marcel ji seznámil s Henri-Pierre Roché, který jí změnil život.

Zasvětil jí do moderního umění a ona se do něj bezhlavě zamilovala. A on jí zlomil srdce. Tvrdila, že byla monogamní ženou v polygamním světě. Další šok přišel v roce 1918, kdy se odstěhovala do Montrealu. Potkala zde Paula Rensona, který ji přesvědčil, aby si ho vzala a tím jí dá její matka pokoj. Jen ale využíval její peníze a prohrával je v hazardu. Manželství bylo později anulováno.

Když se vrátila zpět do USA, poznala herce Reginalda Pola, který ji ale zklamal tím, že se zamiloval do mladší dívky. Přestože měla pár dalších vztahů, podle svých slov ho nikdy nepřestala milovat. Beatrice se později stala velmi úspěšnou umělkyní, napsala autobiografii a dožila se úctyhodného věku 105 let. I když na palubě Titanicu nikdy nebyla, inspirovala Camerona svým životním příběhem a tím, jak se dokázala postavit matce.

Režisér ji na premiéru Titanicu pozval, ona ale kvůli špatnému zdravotnímu stavu odmítla. Následně jí poslal videokazetu, na kterou se ale nikdy nepodívala. Věděla, že je to smutný film, na což byla podle svých slov už stará. O pár dní později zemřela.


Životní styl - další články

Doporučujeme