Jaká jsou úskalí vztahu s narcistou? Pozor na toxickou pozitivitu

3. listopadu 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

Foto: Shutterstock

Život s narcistou není nic jednoduchého. Ať už jde o vaši drahou polovičku, příbuzné nebo třeba kolegy, při kontaktu s narcisistickými lidmi se musíme mít trochu více na pozoru. Výstražné znamení i nástroj manipulace přitom může být i něco tak zdánlivě nevinného, jako dobrá nálada.

Klinická terapeutka Dr. Ramani Durvasula se ve svém pořadu na YouTube zabývá narcisistickou poruchou. Upozorňuje na techniky, které tito lidé využívají ke kontrole a manipulaci ostatních, a šíří osvětu, jak se toxickým vztahům bránit.

Ve svém posledním videu se zaměřila na tzv. “toxickou pozitivitu”. Právě ta může často poukázat na to, že je některý z vašich blízkých v područí narcisty. Toxická pozitivita slouží jako obranný mechanismus. Ve světě narcisty je totiž všechno báječné a pro jakékoli problémy v něm není místo. Pozitivní pohled na věc se pak zdá být tou nejlepší metodou, jak se vyhnout konfliktům a sám sebe přesvědčit, že je všechno v pořádku.

Foto: Shutterstock

Nemusí ovšem zdaleka jít jen o potíže v romantickém vztahu. Narcistu můžeme mít v rodině, v blízkém okolí nebo například mezi spolupracovníky.

Narcisté mají tendenci být ve svém vnímání světa i chování velikášští. Všechno se jim zdá skvělé a na problémy ostatních zkrátka nemají čas. “Mnoho narcistů se naštve, pokud vám není nejlépe a přinesete trochu šedého mračna do jejich sluncem prozářeného dne,” vysvětluje Durvasula.

“Narcista vám může říct: Proč jsi pořád tak negativní! JÁ se mám dobře, nechci kolem sebe tvoji negativitu,” pokračuje. “Narcisističtí lidé rádi ovládají emocionální termostat v místnosti,” uvádí odbronice. “Chtějí, aby věci byly pořád skvělé. Chtějí, aby lidé odráželi jejich uměle grandiózní a pozitivní pohled na svět. Když se vás zeptají, jaký jste měli den, chtějí slyšet, že je všechno báječné. To je jediná odpověď, kterou přijmou,” upozorňuje.

Životní styl - další články

Doporučujeme