Jaké barvy vás doma obklopují? Co o vás řeknou bílé zdi a proč modré dekorace přinášejí klid?

16. března 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj Shutterstock)

Pokud sedíte u sebe doma, rozhlédněte se kolem sebe po pokoji. Které barvy vévodí vašemu interiéru? A nemyslíme jen barvu stěn, ale dekorace, koberce, nádobí, prostírání, povlečení, zkrátka všechno, co si vy sami vyhlédnete v obchodě a máte radost, když tím můžete podpořit vlastní atmosféru vašeho domova. Každá vámi zvolená barva vypovídá něco jiného.

Oranžová a žlutá

Vzbuzují příjemné pocity, vyhledávají je lidé, kteří jsou plní radosti, ale i ti, kteří radost do svého života potřebují dostat. Kdo touží po energii mládí, používá oranžovou, a kdo si ji dá na stěnu, ten se dočká vitality. Určitě ji nepoužije nikdo, kdo by radši zůstal v ústraní a nerad chodí do společnosti. Podobně působí i žlutá, i když u ní hraje velkou roli to, jaký odstín jste si vybrali. Silná slunečná je skoro jako oranžová, tu by si nikdo smutný nevybral, leda by toužil po silném protiléku na své starosti. Zato slabá žlutá již tak silně nepůsobí, je spíš způsobem, jak do místnosti dostat světlo. Ovšem taky podporuje myšlení.

Zelená

Samozřejmě připomíná přírodu, pokud ji máte kolem sebe, zřejmě vám ta skutečná příroda chybí. Zelená vám přináší les a louky a taky svobodu pohybu, která nám už dlouho všem chybí. Zároveň je to silná energie, kterou si asi nosíte domů na hrncích nebo obrazech jako životabudič. Podle odstínu to ale může být jak energie, která vás doslova nakopne k akci, tak klidná síla, která vás postupně naplní. Říká se, že zelenou mají rádi rození vůdci, kteří vedou ostatní působením lásky.

Modrá a šedá

Obě jsou klidné a klid přinášejí. Ve všech svých odstínech navíc působí harmonicky a povzbuzují spíš myšlení než nějakou akční činnost. Modrá působí jako hojivý lék, pokud se jí obklopujete, možná potřebujete vyřešit nějakou dávnou, skoro zapomenutou bolest. Šedá symbolizuje i bezpečí, neruší vás žádným hlasitým upozorňováním: „Haló, tady jsem!“ Obě mívají rádi lidé věrní a uvolnění, bez vnitřních napětí a hysterií.

View this post on Instagram

A post shared by Ilja Brautigam (@ilja_interior_inspiration)

Růžová

Poskytuje uvolnění. Vyvolává úsměv a možnost být něžní a bezbranní, pokud takoví opravdu jste. Vždyť přece není zapotřebí pořád předstírat sílu a samostatnost. Pokud vyhledáváte růžovou, toužíte po laskavosti a jistotách, které vám asi v běžném životě chybí.

Bílá a černá

Bílá dává svobodu. Díky ní můžete být kýmkoli, vždycky se k ní hodíte. Pokud si neumíte představit stěny jiné než bílé, možná potřebujete maximální klid, abyste nebyli rušení žádným vjemem. Bílá je skoro svatá, čistá a nepopsaná – jako duše, jakou byste chtěli mít. A pokud kolem sebe máte hodně černé, nejspíš si přejete se v její hloubce schovat. Je výrazná jako vy, ale zároveň vám poskytuje bezpečí.

Životní styl - další články

Doporučujeme