Jakub Podaný: Fotbalu bych chtěl pomoct. Subjekty spolu nespolupracují tak, aby to mělo kredit pro všechny

21. prosince 2022·Životní styl·Barbora Turková

Jakub Podaný (Zdroj: Profimedia)

Hrál za Spartu, ale hostoval v Řecku i v Indii. Nyní se Jakub Podaný věnuje komentování fotbalu, ale také podnikání. Jaké bylo hrát fotbal právě třeba v Indii? A co si myslí o současném českém fotbalu? Podcast Druhý poločas si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Kariéru ligového fotbalisty ukončil Jakub Podaný v roce 2021. Za důvodem ukončení profesionální dráhy nemohlo zranění, ale upřednostnění rodiny. „Už na začátku roku jsem si říkal, že to pověsím na hřebík, protože pro mě bylo těžké skloubit cestování a rodinu. Partnerka pracuje v televizi a je vytížená spíše večer, doma jsme se spíše střídali. Navíc jsem neměl moc času na regeneraci a chtěl jsem s trávit více času s dětmi. Nabídky byli z první i druhé ligy, ale byly to místa, na které bych musel dojíždět nebo tam bydlet. Jsem rád, že teď dělám věci, které mě baví,” vysvětluje Podaný. Na vysoké úrovni mohl v české lize působit díky rychlosti a těšilo ho, že v týmu stále patřil mezi velmi rychlé hráče. „Věděl jsem, že moje tělo by ještě dva tři roky zvládlo. Ale na fotbal potřebuješ i hlavu a všechno tam musí být velmi dobře vybalancované. Člověk nešidí rodinu, ale ani ten fotbal.” Jak sám dodává, fotbal mu zatím vůbec nechybí a nemyslí si, že to, že oblíbený sport opustil, byla chyba.

Podaný má za sebou hostování v Řecku a v Indii. Pobyt v Indii byl podle něj šílená akce. Z Řecka už sice zvykl na teplo, ale v Indii to bylo něco úplně jiného. „Prvních 14 dní jsme byli na soustředění v Madridu a pak jsme odletěli do Indie. V hlavě jsem měl to, že jsem byl v Řecku, kde bylo také teplo a zvykl jsem si na to. Pak jsme přiletěli do Indie, kde byla šílená vlhkost a do toho teplo. Říkal jsem si, že to bude zajímavý. Dva týdny to pro mě bylo naprosté peklo, a to jsem přijel ve výborné kondici. Na tréninku jsem nebyl schopný fungovat déle, než 15 minut. Musel jsem si do bot lít vodu a hrozně jsem se zadýchával. Bál jsme se, že nebudu schopný být jako profík na hřišti,” popisuje bývalý fotbalista. Indické angažmá bylo úspěšné, s týmem vyhráli titul, ale i zde se rozhodl skončit kvůli rodinným důvodům. Po tříměsíčním hostování v Indii měl jít na půl roku do holandské ligy, nakonec se ale vrátil do domovské Sparty.

Chci, aby si cestu k fotbalu našli i děti

Během hostování v Indii začal psát blog o svém působení a o fotbalu. Sdílení zážitků a názorů je něco, co ho baví i dnes. Po kariéře se stal televizní expertem a glosátorem, s kolegou Davidem Soběškem má podcast o fotbalu. „Jsem rád, že moje názory někoho zajímají a že rezonují. Je za tím ale dost práce,” přiznává a dodává, že byl vždycky hodně podnikavý a hledal možnosti, co dělat dál po kariéře a jak využít místní prostředí. „V Řecku jsem věděl, že je všude olivový olej. Objel jsem tři fabriky, něco jsem vyzkoušel a osm let jsem z Řecka vozil do Čech olivový olej. Vždycky jsem se snažil věci propojit. K fotbalu mě to ale táhlo, a i když do toho i dál podnikám, tak fotbal mě baví nejvíc. Věnuji se hotelnictví, máme s partnery malý hotel, což bylo během covidu taky výborný byznys,” směje se Podaný, který se věnuje i managementu. „Fotbalu bych chtěl pomoct, protože mám pocit, že nejsme schopní si otevírat cesty na všechny strany. Nejrůznější subjekty spolu nespolupracují tak, jak by mohly, aby to mělo kredit pro všechny. Je to u nás trochu zabržděné. Když se podíváme na ligy okolo, tak se z toho obecně dá vytěžit více. Věřím, že jednou nastane možnost, že se na něčem takovém budu podílet,” věří Podaný.

Už teď podporuje programy, které se věnují dětem. „Chci, aby si našli cestu k fotbalu a zjistili, že je to lepší, než jen koukat do mobilu.” Podaný se kromě podnikání věnuje i komentátorství. „Zkušenosti z fotbalu jsou jedna věc, umět mluvit a dokázat ty věci zformulovat je věc druhá. Tam mám rezervy a snažím se na tom pracovat. Nejtěžší pro mě byla elektronická tužka a příspěvky namlouvat. To je pro mě úplně něco jiného, než jak se vyjadřuju ve studiu. Není to o tom, co by člověk měl umět do začátku, ale naučit se na to adaptovat a najít svoje nedostatky a pracovat na nich,” popisuje svou práci. Přiznává, že hodně čte analýzy odborníků, ale i fanoušků. Zároveň se snaží edukovat širokou veřejnost co se odborných fotbalových pojmů týče. Podcast Druhý poločas si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme