Je pro alergiky horší kočka, nebo pes? Vědci mají jasno

30. prosince 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Mít doma kočku nebo psa má mnoho skvělých benefitů pro náš život. Existují však mezi námi i tací, pro které je chov zvířat o poznání komplikovanější. Na domácí mazlíčky je zhruba 10 % lidské populace alergických. Vědci se proto rozhodli najít odpověď na častou otázku: je pro alergiky horší kočka, nebo pes?

Zatímco příznaky alergie v přítomnosti zvířat pociťuje zhruba každý desátý, alergie na kočky jsou až dvakrát častější, než na psy. S těmito výsledky přišlo Americké kolegium pro alergie, astma a imunologii. A alergie na zvířata jsou časté i mezi nejmenšími. Úplně nejčastěji postihují miminka a malé děti, nevyhýbají se však ani školákům. Mezi dětmi ve věku 6 až 19 let trpí alergií na kočky každý sedmý.

Navzdory rozšířenému mýtu to však není srst, co způsobuje ony nepříjemné příznaky spjaté s alergií. Nejčastější příčinou potíží je protein Fel d 1, který na kočičí srsti najdeme. A to je právě důvodem, proč citliví jedinci obecně reagují na kočky hůře, než na psy. Molekula proteinu Fel d 1 je totiž velmi malá. Dokonce je například desetkrát menší, než částice prachového alergenu. Ve vzduchu může poletovat celé hodiny.

“Psí alergeny nezůstávají ve vzduchu tak, jako ty kočičí. Částice jsou velké tak akorát, aby je člověk vdechl hluboko do plic,” uvedl Mark Larché, profesor imunilogie na McMaster University v Ontariu. Protein Fel d 1 je navíc neuvěřitelně příchylný. Zůstává na lidské pokožce či oblečení a snadno se přenáší v prostředí. Najdeme ho proto prakticky všude – v čekárnách, třídách, městské hromadné dopravě a dokonce prý i na Arktidě. Pokud kočka z domácnosti zmizí, protein tam zůstane ještě půl roku.

Zvířata a ekzém

Vědci zkoumali také vliv přítomnosti zvířete v domácnosti na pacienty trpící ekzémem. Studie ukazují, že děti, které vyrůstají s mazlíčkem, mají v dospělosti menší šanci, že touto kožní nemocí onemocní. Podle lékařů je to zřejmě tím, že pokud jsme některým bakteriím vystaveni v mládí, posílí se náš imunitní systém a v budoucnosti už na ně budeme reagovat méně citlivě.

Má to ale jeden háček. Podle vědců totiž podobný scénář platí pouze pro život se psem. Přítomnost kočky může mít bohužel efekt zcela opačný. Pokud je vaše miminko alergické na kočky, může její přítomnost v domácnosti zvýšit riziko propuknutí ekzému.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme