Je váš šéf psychopat? Tyto signály ho zaručeně odhalí

3. června 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Asi každý z nás někdy pracoval pro velmi náročného šéfa. Možná jste narazili dokonce na tak nepříjemnou osobu, že jste si řekli, jestli není psychopat? Pojďme se s Newsweekem podívat, jak takového psychopata poznat a co dělat.

Psychopatie může mít více významů. V Česku se tento termín nepoužívá a raději volíme označení “člověk s poruchou osobnosti”. Osoba s tímto postižením se chová extrémně nebo výrazně jinak od způsobů, které průměrný člověk v dané kultuře vnímá jako normální. Psychopati jsou bezcitní, chybí jim empatie, mají pocity grandiozity či touží po neustálém vzrušení.

Podle serveru Newsweek pouze jeden ze 170 šéfů, tedy 0,6 procent, je schopný splnit kritéria, charakterizující psychopaty. Je tedy pravděpodobné, že zrovna váš šéf není psychopat,” uvedl pro server Mark Freestone, docent psychiatrie. Avšak neusněte na vavřínech! Podle odborníka jedno procento lidí zaměstnaných v manažerských pozicích má psychopatické rysy.

Takové osoby například neumí odhadnout riziko. Často ve velkém hazardují, protože si myslí, že se to vyplatí. Na vysoké pozici se naštěstí tito šéfové dlouho neohřejí. Je to pak otázka času, kdy se jejich riskování vymkne kontrole.

Neuznávají názory druhých. “Psychopati nevnímají emoce stejným způsobem jako ostatní,” uvádí odborník. Nikdy nepřiznají, že se mýlí, protože úsudek druhých je pro ně nepodstatný a jakékoliv vaše argumenty jsou schopni označit za neplatné a nevhodné.

Umí být extrémně okouzlující. Z počátku může psychopat působit přívětivě a doslova vás okouzlí. Ze dne na den se ale jeho chování může změnit. Pokud totiž něco chce a vy mu stojíte v cestě, dokáže být najednou velmi agresivní. Nikdy také takový šéf nemá zájem investovat do vás jako osoby nebo do vašich dovedností.

Pozor na manipulaci! Tohle je někdy těžké odhalit, ale právě psychopati jsou velmi mazaní a vysoce manipulativní. Jsou schopni přesvědčit ostatní, aby za ně udělali špinavou práci. Často kolem sebe šíří dezinformace nebo obviňují osoby s úmyslem podporovat ty, které považují za užitečné a ostatní očerňovat,” říká Freestone.

Mezi další varovné signály můžeme zařadit:

  • Nedostatek empatie k druhým nebo výčitek svědomí za své činy.
  • Potíže s projevováním něžných emocí, jako je neschopnost plakat.
  • Šikana
  • Udržování nereálných cílů pro sebe i ostatní.
  • Honění se za finančními úspěchy.
  • Snadno se znudí. Šéf je impulzivní, netrpělivý a obtížně se soustředí.
  • Snadno se rozčílí.
  • Zastrašuje a vyhrožuje zaměstnancům.

Jak se s psychopatickým šéfem vypořádat?

Nejdůležitější je zachovat klidvyhnout se přímé konfrontaci. Nesmíte šéfovi ukázat, že se vám dostal pod kůži. Také je dobré zmapovat si pole a ujistit se, že vaše firma takové chování nepodporuje. Většina psychopatů bývá silně narcistická, proto občas nějaká lichotka není na škodu. Šéfa tak ujistíte, že jste na jeho straně.

Také nesmíte zapomenout hledat podporu u ostatních kolegů. Pokud ale nevidíte východisko, tak raději změňte práci a odejděte. Přeci jenom člověk má jen jedny nervy, jedno zdraví a za to mu nějaký psychopatický šéf opravdu nestojí.

Životní styl - další články

Doporučujeme