Jejich nepřáteli jsou nůžky nebo škrabky. Leváci dnes slaví svůj den!

13. srpna 2015·Životní styl·Redakce

S některými nástroji běžné potřeby je to pro ně věčný boj. Například se škrabkou na brambory, nůžkami, nebo s počítačovou myší. Právě dnes 13.srpna je Mezinárodní den leváků.

Že mají leváci svůj den právě 13. srpna, není náhoda. Má to všem připomenout, že 13 procent světové populace se musí neustále přizpůsobovat světu praváků. Napadlo vás někdy, jak složité je něco ustřihnout nůžkami v levé ruce nebo použít obyčejnou škrabku na brambory?

Existují ovšem i specializované obchody, kde se dají sehnat alternativy pro leváky. Ale ani to je leckdy nezbaví společenských potíží. Například ve škole musí sedět vždy nalevo, aby při psaní nestrkali do spolužáka. To samé v podstatě platí i při sezení v restauraci.

Na druhou stranu, ve světě sportu mívají leváci úspěchy. Především tenisté a hokejisté často dokáží soupeře zaskočit odlišným stylem hry. Vyprávět by o tom mohli například tenistky Martina Navrátilová a Petra Kvitová či bývalý hokejový brankář Tomáš Vokoun. Levákem byl například také prezident Václav Havel. 

Životní styl - další články

Doporučujeme