Jste připraveni na Suchej únor? Počítejte, že z nejkratšího měsíce v roce se stane nejdelší

1. února 2023·Životní styl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto. (Shutterstock)

Již několik let je právě únor vyhlášen za období bez alkoholu. Je to pochopitelné, jelikož se většinu let jedná o nejkratší měsíc v roce. Věřte mi, že pokud patříte k běžným uživatelům alkoholu a hodláte ho letos strávit na suchu, stane se tím nejdelším, který jste kdy zažili. Ráda se s vámi podělím o zážitky, prožitky a pocity, když jsem se jednoho krásného roku rozhodla, měsíc se nedotknout alkoholu.

Dodržovat tradice, plout s davem a nesnažit se rebelsky narušovat stereotypy mi nikdy nedělalo problém. Suchej únor jsem však nikdy nedržela. V době, kdy spoustu lidí, známých a kamarádů drží abstinenci, není žádná frajeřina držet ji taky. Zkuste se ale rozhodnout celý měsíc nepít během léta. Během období, kdy se v podstatě nedělá nic jiného, než že se “chlastá”, popíjí se Aperol na letních zahrádkách, degustuje se víno při dovolené na Jižní Moravě a hraje se beer pong na večerních grilovačkách. To je teprve výzva!

Pokud si však na tak velké rozhodnutí nepřipadáte dostatečně silní a už nyní víte, že vaše vůle bude během léta ještě slabší než teď, určitě myšlenku na Suchej únor nezavrhujte. Na co se tedy připravit?

Jsem dostatečně motivován?

V první řadě je třeba uvědomit si, proč vůbec chceme tuto výzvu podstoupit. Málokdy stačí pouhé přesvědčení, že “to chcete zkusit vydržet”. Kuřák se taky může pokusit vydržet nekouřit a pět minut na to automaticky vytahuje cigaretu, aniž by si to vůbec uvědomoval. Chce to něco víc! “Jeden měsíc stačí, abychom viděli příznivé účinky na fyziologii a na zdraví,” uvádí Mickaël Naassila, prezident Francouzské společnosti pro léčbu alkoholismu. Abstinence se projeví na lepší kvalitě spánku, budete se cítit mnohem lépe, zlepší se váš sexuální život, zlepší se pleť, a i nějaké to kilo může zmizet. Myslete na všechny tyhle aspekty a už nyní se těšte, až se viditelně nebo citelně projeví.

Myslete na výhody nepití

Kdy naposledy jste se vzbudili v sobotu ráno s tím, že nemusíte s kocovinou proležet celý den u televize a neztratíte tak půlku cenného víkendu? Možná se vám to občas poštěstí, ale pomyslete na ty krásné dva dlouhé volné dny, během kterých toho můžete tolik stihnout. (Třeba umýt okna…) Pokud vás kocovinové stavy potkávají i ve všední den, čistou hlavu po ránu jistě oceníte dvojnásobně. Proč by měl člověk celý den protrpět a jen přežít, když si ho může užít?

Jak přežít společenské akce?

Ani v únoru se jistě nevyhne spoustě večírků, posezení, oslav narozenin (Vodnářů je požehnaně) a zábav, které automaticky zahrnují i konzumaci alkoholu. Držíte-li vyloženě Suchej únor, držte se lidí, kteří abstinují s vámi. Budete se ve společnosti navzájem podporovat a připíjet si nepokrytecky na zdraví též vynikajícími nealkoholickými drinky, kterých existuje spousta. Pokud se bojíte, že vaše vůle nebude dostatečně silná, ale zase nechcete sedět celý měsíc asociálně doma, pasujte se do role řidiče. Vyrazte na večírek autem a dopředu všem slibte, že je hodíte domů. Tento slib určitě nebudete chtít porušit. Poslední rada zní: S kamarádem nebo kamarádkou, se kterou se běžně scházíte na pivo nebo na víno, zajděte raději do kavárny.

Držíte suchej jiný měsíc?

Pokud pro vás únor není tím správným měsícem, kdy abstinovat, zvolte si jakýkoliv jiný. Budete ve svém okolí patrně jediný člověk, který se bude muset držet, přesto že si ostatní budou alkohol dopřávat, co hrdlo ráčí. To z vás ale udělá zajímavou a jedinečnou osobu, která se rázem stane středem pozornosti. Když jsem já vždy oznámila, že nepiju, první, co každého napadlo, bylo, že jsem těhotná. Hovor se tedy stočil k mému přesvědčování, že nejsem ani těhotná, ani nemocná. Následně všichni chtěli vědět, proč jsem se pro tento pro ně nepochopitelný krok rozhodla. Vysvětlování a odůvodňování mi zajistilo také spoustu pozornosti, která se upírala jen na mě. A nejvtipnější bylo, jak se mě každý druhý snažil zlomit, abych svůj slib sobě samé a mým játrům porušila. Tudíž se mi každý druhý celkem dlouho věnoval a přesvědčoval mě, že mi jeden panák přece neublíží. No a jako člověk, který si pozornost velice užívá, jsem byla skutečně ve svém živlu.

A že jsem se cítila odstrčená, když si všichni dávali další a další rundu panáků? Stačilo si místo tvrdého alkoholu nalít do panákové skleničky colu, kopnout ji do sebe jako vždy a pocit nezačleněnosti byl ten tam.

Životní styl - další články

Doporučujeme