Co dělat, aby vánoční stromeček vydržel? 5 RAD prodejců a lesníků

21. prosince 2016·Životní styl·Luboš Procházka

FOTO: Shutterstock.com

Chcete, aby vám vánoční stromek neuschnul? Pak si přečtěte pět rad jejich prodejců, díky kterým by vám měl vydržet až do Tří králů. Lesník ze západu Čech ale prozměnu tvrdí, že voda nijak nepomůže.

Rady prodejců:

  1. Jestli máte stromek už doma a chcete ho zdobit až před Štědrým dnem nebo během něj, dejte ho na chladné místo – třeba na balkón! Stromek postavte do stínu, aby na něj nešlo sluneční záření, které dokáže být v zimě také silné!
  2. Na řezu stromku odřízněte asi dva centimetry, díky tomu se ke kmenu dostanou vlhkost a vzduch! Celý stromek pak pokropte dvakrát/třikrát i s jehličím vodou.
  3. Stromek následně můžete postavit do stojanu s vodou, pak zůstane déle svěží. Pokud mrzne, kupte v lékárně glycerín, který do vody nalijte, ona pak nezmrzne.
  4. Až budete mít stromek v místnosti, může zůstat ve stojanu s vodou, jehličí pak zvlhčujte pomocí rozprašovače.
  5. Pokud jste si koupili živý stromek v květináči, nenechávejte ho v teple déle než deset dnů! Stromečky pak nezvládají teplotní šok a uschnou. Nepomůže ani to, když je budete pravidelně zalévat.

Odborník: Voda nepomůže!

Zatímco většina prodejců stromků radí dávat je do vody a kropit je, lesník Petr Lang ze Stříbra je jiného názoru. “Je to zcela zbytečné. Vánoční stromky se pořizují v lese, na plantážích apod. v tomto čase, kdy veškeré rostliny prochází klidovým obdobím, voda se stahuje do kořenů z celé rostliny, aby nedocházelo k promrzání, opadávají listy u většiny listnatých stromů, u jehličnatých stromů řídnou jehlice či také zcela opadávají (modřín). Rostlina (resp. strom) v tomto období z vnějšího prostředí de facto vodu nepotřebuje, ani jí nepřijímá nebo jen v malém množství,” napsal na stránkách města Stříbro.

“Když jednou pokácíte stoletý strom a pak zjistíte, že tento strom měl zůstat stát, nejde jej zapíchnout do rybníka s tím, že bude růst dál. V tom je nevýhoda nás lesníků, jedním řezem lze zničit to, co žilo 100 let. Zde více než jinde doslova platí: Dvakrát měř, jednou řež! Tak je to i s vánočními stromky, když ho jednou uříznete, už se nedá zachránit. Kdyby to šlo, tak by po vánocích nebyl problém je vrátit do přírody, místo toho, aby se válely u popelnic,” dodal lesník!

strom-jehlici-2

(foto: shutterstock.com)

Životní styl - další články

Doporučujeme