Jste v práci podráždění a kolegové vás štvou? Bude to tím, že nemáte vlastní prostor

15. září 2016·Životní styl·Redakce

Trend spojovat lidi z kanceláří do jednoho pracovního prostoru není tak ideální, jak se předpokládalo. Podle nové australské studie to u lidí zvyšuje podrážděnost a podezíravost, a zvyšují se negativní vztahy.

Vědci do studie zahrnuli 1000 zaměstnaných Australanů. Ti potvrdili, že sdílené prostředí přátelství mezi spolupracovníky nevylepšilo, a bylo nejčastěji spojené s pocity méně vstřícného a nápomocného vedení. Příčinou zřejmě je, že zaměstnanci, kteří jsou buď pod příliš velkým dohledem, nebo naopak jen pod dohledem formálním, vnímají práci svých nadřízených jako méně kvalitní, než když se na rozděleném pracovišti scházejí k poradám.

Spojování kanceláří do jednoho prostoru zvyšuje u lidí podrážděnost, podezíravost a snahu uzavírat se do sebe. Stoupá také počet rozptylujících podnětů, vázne spolupráce, zvyšuje se nedůvěra a sílí negativní vztahy. A aby toho nebylo málo, zhoršuje se i pocitové vnímání přátelství mezi spolupracovníky či podpory ze strany nadřízených, zjistila citovaná studie.

To nejsou dobré zprávy v době, kdy jsou otevřené kancelářské prostory a sdílená pracoviště na vzestupu. Pokud nic nenasvědčuje tomu, že se tento trend obrátí, co mohou zaměstnanci dělat, aby přežili? Pokud je to jen trochu možné, měli by si vyboxovat kancelář, o kterou se budou dělit jen s jedním nebo dvěma dalšími spolupracovníky. Druhou nejlepší možností je práce z domova.

Praha prodělává stamiliony. Kanceláře na Starém městě pronajímá 100 korun za metr!

5 důvodů, proč nejsou milostné románky v práci dobrý nápad!

Životní styl - další články

Doporučujeme