Kateřina Cajthamlová: Lidé blbnou, protože se nehýbou. Čím je vyšší životní úroveň, tím je nižší spokojenost a štěstí

15. ledna 2023·Životní styl·Barbora Turková

Kateřina Cajthamlová (Zdroj: Frekvence 1)

Kateřina Cajthamlová se nebojí říct, co si myslí. A to nejen, co se zdravého životního stylu týče, ale života obecně. Proč nemá ráda slovo dieta a proč byl podle ní špatně název pořadu Jste to, co jíte? Podcast Mezi čtyřma očima si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

V novém roce si lidé často dávají novoroční předsevzetí. A spoustu z nich si říká, že by rádi udělali něco se svým vzhledem a se svým tělem. Jejich touha zhubnout dokazuje i to, že se v lednu plní fitness centra a nadšeně kupují knihy o hubnutí. O hubnutím a zdravotním stylu psala i lékařka Kateřina Cajthamlová, která je ale nerada označovaná za autorku knih o hubnutí. „Mám za sebou spoluautorství dvou knih a autorství jedné knihy. Jedna kniha se jmenuje Abeceda moderního rodiče a jsou tam třeba cíle nebo ambice rodičů. U spoluautorství jsme tři a nejvíce jsem pyšná na to, že mám v Managementu osobního rozvoje, což je učebnice pro Vysokou školu ekonomickou. Tam mám jednu kapitolu o zdravém životním stylu, kde varuji před půsty, redukčními diety a podobně. Třetí je Čtěte pohádky, čtěte mezi řádky a také mám knihu Zázraky jsou logické, což napsala paní Šilhová a je to můj životopis,” vysvětluje lékařka.

Ta byla dlouho spojována s pořadem Jste to, co jíte. „Byl to pořad, kde měl být hlavní výživová poradce Petr Havlíček, protože on je výživový poradce a já mu měla být k ruce jako internista. Ale otočila se to. Já se nerada fotím, ale jsem prostě nápadná, hlavně díky svému hlasu,” říká Cajthamlová s tím, že jí tato role příjemná nebyla. „Absolvovala jsem terapii, protože jsem málem vyhořela. Říkala jsem, že jsme tam šli na obranu tlustých a tohle je pravý opak. Nakonec jsem to nějak přežila a natáčeli jsme nejdéle ze všech, co tento druh pořadu měli. Druhý nejdelší pořad na světě tohoto typu trval tři roky a my to měli sedm let. Pamatuji si, že ze Sony Picture jsme vyjednávali, aby se tam nebyly výplachy střev, aby se změnil stůl hrůzy a u obézních jsme řešili, zda je to u nich o stravě, sportu nebo psychice. Už jen název Jste to, co jíte, byl špatně,” popisuje Cajthamlová.

Slovo dieta nemám ráda

Velmi ji bavil pořad Doktorka. „Byl edukativní a velmi dobře připravovaný pořad se spousty odborníků, kde jsem měla jen moderátorskou roli a ptala jsem se, podle mého názoru blbě. Bohužel to nemělo sledovanost, protože to bylo relativně složitý a odborný pořad. Díky němu jsem ale byla ve StarDance, ale už bych do toho nešla.” Sama přiznává, že nemá ráda slovo dieta. „Je to zdravotní záležitost. V současnosti je dieta považována za jedinou věc, kdy jim málo nebo nejím vůbec. Je to katastrofální věc. To nás pak přivádí k psychologům a dalším odborníkům.”

Podle lékařky po revoluci klesl pohyb ženy v domácnosti v průměru o čtyři hodiny denně a klesl i pohyb dětí v průměru až o 50 hodin týdně. „Proto blbnou. IQ klesá, protože se nehýbeme. Čím je vyšší životní úroveň, tím je nižší  spokojenost a štěstí. Když jsou reálné stresy, tak vy se radujete z každé drobnosti. V Japonsku ženy odmítají souložit, protože mít pro ženu děti znamená zbrzdění v kariéře, je to bolest a riziko. Když chci mít báječný život a srovnávat se s muži, tak nemůžu mít děti. Psychologové a psychiatři říkají, že u nich v ordinacích končí ti zdravější, kteří si uvědomují, že něco není v pořádku a chtějí změnu. Nemocnější chodí po světě a obviňují ostatní, že jim je blbě,” myslí si lékařka. Podcast Mezi čtyřma očima si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme