Kočka se o lidi v domácnosti nezajímá? Studie nyní ukázala, že sledují každý lidský krok

18. listopadu 2021·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Odborný časopis Plos One zveřejnil japonskou studii, která dokládá, že kočky vědí, kde se lidé v domě nachází, i když je nevidí. Skupina popsala experimenty, které prováděla s kočkami a nahrávkami hlasů. Co z nich zjistila?

O kočkách se říká, že když žijí s lidmi, je jim úplně jedno, co se okolo nich děje. Zajímá je jen krmení. Vědci ale nyní ukazují, že to tak úplně není. Kočky se prý o své majitele zajímají mnohem více, než by se mohlo zdát. Jen to dělají velmi nenápadně. Biologové umístili v sérii experimentů kočky do výběhu, který byly vybaveny reproduktory. Z nich pak vědci pouštěli zvířatům různé zvuky a sledovali jejich reakce.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Pokusu se zúčastnilo padesát koček a jejich majitelé. Šelmy byly náhodně rozdělené do tří skupin a každá micinka pro sebe měla výběh, který byl o velikosti malé místnosti a byl tam reproduktor. Další reproduktor byl mimo výběh. Kočky pak poslouchaly různé zvuky z reproduktorů. Z některých vycházely hlasy majitelů, z některých hlasy cizích lidí, kteří na ně volali jménem a pak i různé zvuky.

Poté vědci pouštěli zvuky odlišně, po dvojicích: jeden šel z reproduktoru uvnitř výběhu, druhý vycházel z reproduktoru mimo výběh. Při přehrávání zvuků nechali výzkumníci dobrovolné pozorovatele hodnotit míru překvapení, kterou každá kočka projevila. Vědci pak zjistili, že kočky byly překvapené, když slyšely svého majitele nejprve uvnitř ohrady a pak náhle mimo.

Zřejmě si mysleli, že člověk se náhle teleportoval z jednoho místo na druhé. Podle vědců vypadaly kočky překvapeně, protože sledovaly, kde by se měl člověk nacházet – vytvářely si zřejmě v hlavě mentální mapu svého okolí, která zahrnovala i lidi, kteří s nimi žili.

Tohle bylo pro kočky velmi náročné, protože podobné mentální mapy jsou pro zvířata dost náročným úkolem. U micek to naznačovalo, že nejsou tak lhostejná ke svému okolí, jak by se mohlo zdát. Jen svůj zájem příliš okatě neprojevují.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Životní styl - další články

Doporučujeme