Spolky zuří. Města a obce se téměř nestarají o toulavé kočky

14. listopadu 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Problém, se kterým se potýká mnoho měst a obcí v České republice je přemnožení toulavých koček. Například většina těch jihočeských se o ně nestará tak, jak by ze zákona měla. Pomáhají pouze útulky, kterých v této oblasti není mnoho. Informoval o tom zpravodajský portál iDnes.cz.

Právě na jaře udělala Eva Hulcová ze spolku Písecké kočky průzkum ve všech jihočeských městech a obcích a nestačila se divit. “Drtivá většina z nich kočky neřeší, nepřijímá, nevyhlašuje jejich nález na úřední desce, nemá útulek ani osoby způsobilé k odchytům a na kočky nevydala ani korunu,” uvedla pro iDnes Hulcová, která se o tuto problematiku zabývá už deset let.

Na kraji vůbec nesejde, ten sice může dávat doporučení nebo pomáhat obcím a městům, ale ve výsledku si o tom rozhodují samy. “Samy rozhodují o tom, jak budou s těmito zvířaty nakládat. Můžeme jim být ale nápomocni, aby měly kočky péči, kterou mají mít… Ale nemáme jednotnou krajskou metodiku,” dodává náměstek hejtmana František Talíř serveru.

Přitom v minulosti byl v jihočeském kraji dotační titul na podporu útulků, bohužel podle komise v roce 2018 nemělo smysl v tom dál pokračovat pro malý zájem. Teď se ale nabízí podle náměstka možnost obnovy.

Například v Českých Budějovicích, Českém Krumlově nebo Táboře útulek funguje. Postupně se přidávají další města. Ze zákona by se totiž o tyto osamělé kočičí čumáčky měla postarat. V Milevsku přestavěli na útulek budovu bývalé čistírny odpadních vod. “Kapacita je pro 15 koček a v současné chvíli ji máme plnou. O zvířata se starají v souladu s provozním řádem dva vedoucí útulku, držitelé odchytových složek,” popsala iDnes vedoucího odboru životního prostředí Marta Bardová a dodává, že dvakrát ročně  město zajišťuje také kastraci koček.

Zprávy - další články

Doporučujeme