Kočky a psi produkují velkou uhlíkovou stopu. Veganská strava je ale může zabít

8. září 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Je na čase sníst svého psa? Tato provokativní otázka je názvem knihy od autorů Roberta a Brendy Valeových z roku 2009, kteří se snažili zmapovat environmentální dopady chovu domácích mazlíčků. A ukázalo se, že uhlíkovou stopu zanechávají hlavně psi a kočky. Informaci přinesl web iRozhlas.cz.

Zvířata nám dělají radost, zahánějí smutek a umí nás i rozveselit. Často bývají jediným společníkem, ale na druhou stranu chov velkého psa vyprodukuje tolik emisí jako deset tisíc kilometrů ujetých ve vozech typu SUV. To samozřejmě neznamená, že byste se čtyřnohých mazlíčků měli zbavovat, ale spíše se zamyslet nad tím, kde vzniklou uhlíkovou stopu ušetřit. Třeba omezit vlastní konzumaci masa, odebírat elektřinu ze zelených zdrojů nebo jezdit více MHD.

Žrádlo pro psy a kočky pochází často ze zbytků, které by se jinak vyhodily, ale nejsou k dispozici farmy, které chovají zvířata na porážku jen pro účely výroby krmiva pro domácí mazlíčky. To produkci masa jen zvyšuje. Problém tedy není v chovu domácích mazlíčků, ale v chovu zvířat určených k porážce. Konzumace masa je dnes jedním z nejzásadnějších zdrojů emisí skleníkových plynů a také záminkou pro odlesňování.

Uhlíková stopa domácích masožravých mazlíčků lze omezit tím, že snížíme množství masa, které tato zvířata konzumují. Přechod na veganskou stravu, zejména u koček, ale není vhodný. Jsou výhradně masožravci a neumí vstřebat rostlinnou bílkovinu. Ke svému životu navíc potřebují řadu esenciálních látek a živin, při jejich nedostatku mohou zemřít.

Psi zvládají trávit škrob a považujeme je spíše za masožravce. Některé látky a vitamíny si na rozdíl od koček umějí v těle vyrobit sami, ale mohou mít na živočišné bílkoviny alergie. Veganskou stravu neumí navíc tak dobře zpracovat. Mimo jiné i proto Ústřední komise pro ochranu zvířat loni vydala stanovisko, že podávání veganské stravy zvířatům, která jsou od přírody masožravá, lze považovat za týrání.

View this post on Instagram

A post shared by Daily dog videos 🐶 (@insta_dog)

Vysokou uhlíkovou stopu chlupáčů by jednou mohl snížit hmyz, který se do některých krmiv už přidává a má podobné výživové hodnoty jako běžné maso. Chov hmyzu je ekologicky mnohem šetrnější než tradiční živočišná produkce. Hmyzí farmy mají nižší nároky na plochu, vodu i krmení.

Životní styl - další články

Doporučujeme