Kočky znají jen čtyři chutě, délka psího jazyka ovlivňuje štěkání. Co dalšího jste o zvířecím jazýčku nevěděli?

7. září 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Zná to každý zvířecí majitel. Když nás kočka nebo pes olízne, je to ukázka jejich oddanosti a lásky. Zvířecí jazýčky jsou ale docela zajímavé a ovlivňují spoustu věcí. Které? Na to odpovídá web Vlasta.cz.

Kočičí jazýček je pokrytý malými ostrými výběžky, které mickám pomáhají s hygienou. Tyto háčky neboli papily obsahují pevný keratin a pomáhají mickám odstraňovat nejen nečistoty z kožíšku, ale i vyčesávat uvolněnou srst. Při lovu také zabrání, aby kořist neunikla z tlamy. Kočky jsou na tom, co se týče chuťových pohárků hůře. Mají asi 5krát méně chuťových pohárků než psi a 20krát méně než lidi.

Většina z nich rozpoznají čtyři chutě – slanou, kyselou, hořkou a sladkou, přednost dávají prvním třem. Některé kočky sladkou vůbec nepoznají. Možná jste si také všimli, že kočka se občas zastaví a má pootevřenou tlamu. Ve skutečnosti nasává vzduch a ochutnává pachy a děje se to díky Jacobsonovu orgánu. Ten se nachází těsně za prvními řezáky na horní čelisti na dně nosní dutiny.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

I psi mají velmi šikovný jazýček, který jim zásadně usnadňuje život. Vyjadřují jím emoce a může prozradit i zdravotní stav. Tloušťka jazyku zase určuje tón štěkotu. „Čím víc místa jazyk v psí tlamě zabírá, tím hlubší štěkot může být. Vliv má samozřejmě i jeho délka,“ tvrdí veterinářka Marie Kadeřávková. I psům chybí schopnost rozeznávat slanou chuť, ale díky vyvinutému čichu umí velmi dobře zjistit složení potravy.

Psi zase pijí vodu jinak než kočky. Srolují jazyk dozadu a udělají si z něj korýtko. Tím pak naberou vodu a hodí ji do tlamičky. Kočky ale vymrští jazykem kapalinu přední stranou do tlamy. Asi víte, že psi jako šarpej nebo čau-čau mají tmavě modré jazyky. Netradiční zbarvení je způsobeno vysokou hladinou pigmentových buněk, které se vytvořily šlechtěním. Štěňata se ale rodí s růžovými jazyky, modročerná barva se začne tvořit ve chvíli, kdy rozlepí očka.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme