Kočky nám mohou zachránit život. Pomáhají nám překonat bolest a chrání naše srdce

11. ledna 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Kočky jsou nádherná stvoření, která dělají náš život šťastnějším a radostnějším. Podle studie navíc prospívají i našemu zdraví a umí zmírnit naši bolest a utrpění. Proč tomu tak je? Informaci přinesl server idnes.cz.

Stačí jen deset minut

Jen neskutečných deset minut hlazení kočky stačí k tomu, abychom  se cítili uvolněnější a šťastnější. Zjistili to vědci z jedné univerzity ve Washingtonu. Ti dali kočky k dispozici vystresovaným studentům a po deseti minutách u nich bylo už méně stresového hormonu kortizolu. Místo něj vyplavuje mozek hormony štěstí, jako je serotonin a oxytocin, které mají zklidňující vliv.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Kočičí předení jako terapeutický nástroj

Kočky jsou zázrační léčitelé, což dokazuje i jejích předení. Mňoukání vytváří neviditelné infrazvukové vlny, které lidé vnímají jako vibrace prospěšné pro lidské zdraví. To využili rakouští vědci v roce 2010, kteří podle předení vyrobili terapeutický polštář. Úspěšně se díky tomu léčí pacienti, kteří trpí bolestmi kloubů a svalů. Kočičí vibrace pomáhají i při léčení prokrvení nebo uvolňování hlenu při problémech s dýcháním.

Pomůžou nám, když jsme nemocní

Kočičí krásky jsou velmi empatické, možná více, než si myslíme. Jejich citlivé radary odhalí, když se nám nedaří, mazlivé kočky si k nám jdou lehnout, když ležíme nemocní v posteli. Jejich přítomnost nám pomáhá vyplavovat endorfiny, které nám snižují stres, ale také nám pomáhají zmírnit bolest a fyzickou nepohodu.

Ochrání i naše srdce

Přítomnost těchto zvířat může snížit i náš krevní tlak. Uvádějí to další studie, tentokrát z amerického Buffala. Účastníci museli řešit náročné matematické úlohy. Když byli sami, tlak měli vysoký, když s partnerem, zvýšil se jen lehce, a když s nimi byla kočka, zůstal na běžné úrovni. Žít s kočkou tedy znamená mít nižší krevní tlak a naše srdce je chráněno před onemocněním.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Kočičí videa milujeme

Když má někdo těžký den, uklidňuje se roztomilými kočičími videi na internetu. Pak se zlepšuje naše motivace, schopnost soustředění, jsme šťastnější a máme víc energie. Takže když budete mít v práci chvilku volna, víte co máte dělat. Sledovat kočičí videa.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme