Která jména v Česku nejvíc letí? V posledních letech vládne Eliška a Jakub

7. února 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Vybírání jména pro dítě může být vzrušující zábava, která se ale brzy zvrtne ve frustrující záležitost. Obzvlášť, když máme tolik jmen a tolik možností, jak svého potomka pojmenovat. Ti z vás, kteří mají vymyšlená jména pro děti už od školky si mohou gratulovat. Doporučujeme jim nenahlížet do seznamů jmen, nebo začnou o své dříve skálopevné volbě pochybovat. Jaká jména byla nejpopulárnější v minulosti, a která hrají prim dnes? Takové informace přináší Český statistický úřad.

Někdo nedá dopustit na pěknou českou klasiku, někdo se nechá inspirovat zahraničím, jiný zase hledá originální jména při sledování svých oblíbených filmů a seriálů. Možností, jak pojmenovat svého potomka je mnoho. Většinou také bývá problém, že se musíte shodnout se svým partnerem nebo partnerkou. Pokud vám právě tohle dělá problém a máte na výběr jména zcela odlišný vkus, udělejte to jako v seriálu Přátelé, kdy dostal každý desetkrát právo veto.

V zahraničí vedlo v loňském roce dívčí jméno Olivia a chlapecké Liam. Zkrátka nepřišly ani Emmy, Amelie, Avy, Sophie, Isabelly nebo Luny. Frčelo také jméno Mia, Charlotte nebo Eveleyn. Z chlapeckých pak jela nejvíc jména Noah, Oliver, Elijah, Mateo, Lucas, Levi, Asher, James či Leo.

Nejčastější jména v Česku

V roce 1999 se narodilo nejvíc Terezek a Janů. Tato dvě jména se držela na prvních příčkách i v roce 2000 a 2001. Poslední seznam nejpopulárnějších jmen vydal Český statistický úřad v roce 2019. V posledních letech však vládnou Elišky, Anny a Adély. Z klučičích jmen se drží na vrcholu Jan, Jakub a Tomáš.

Nejpopulárnější dívčí jména:

  1. Eliška
  2. Anna
  3. Adéla
  4. Tereza
  5. Sofie
  6. Viktorie
  7. Emma
  8. Karolína
  9. Natálie
  10. Amálie

Nejpopulárnější chlapecká jména:

  1. Jakub
  2. Jan
  3. Tomáš
  4. Matyáš
  5. Adam
  6. Filip
  7. Vojtěch
  8. Martin
  9. Matěj
  10. Ondřej

 

Životní styl - další články

Doporučujeme