Kvůli nezodpovědným majitelům psů a koček umírají ročně stovky nevinných zvířat. Jak tomu zamezit?

7. listopadu 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Jdete ven se svým zvířecím mazlíčkem, kocháte se přírodou či koukáte do telefonu. A najednou vám psí kamarád přinese v zubech zakousnutou maminku malých zajíčků, která má prokousnutou páteř a jejichž osud je rázem nejistý. Zabitých divokých zvířat stále přibývá a často za to mohou nezodpovědní majitelé. Informaci přinesl Denik.cz.

Kvůli útokům domácích mazlíčků dochází každý rok zbytečně ke střetů s volně žijícími zvířaty, pro které útok bývá často fatální. Vedoucí záchranné stanice Makov Libor Šejna věří, že majitelé čtyřnohých domácích mazlíčků si často neuvědomují, co volným pohybem mohou způsobit. Jeho tým se o taková zraněná zvířata stará; operuje je nebo je i musí někdy uspat.

Útoky se liší podle ročního období. „Brzy na jaře, někdy ještě na sněhu, když se začnou objevovat malí zajíčci, tak jsou to právě oni, kteří to odnesou. V květnu a v červnu špatně dopadají malá srnčata a jiná mláďata savců, která volně leží v trávě. Potom je to samozřejmě i řada ptáků, kteří hnízdí na zemi. Na podzim jsou cílem psů a někdy i koček zase ježčí mláďata,“ vysvětluje Libor Šejna.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Libor z Makova (@hajnyzmakova)

Častým cílem jsou mláďata ptáků, která se učí létat a rodiče je dokrmují. „Tam jsou nejzranitelnější a jsou častým cílem útoků především koček. Kočky často číhají na ptáky také u krmítek, proto je třeba, pokud chceme ptáky dokrmovat, použít bezpečná krmítka, kam se kočky nedostanou. Velice často zraní volně žijící zvířata, především mláďata, také psi. Jedná se především o mláďata zajíců, srnčata a kolouchy. Nejsou ale ojedinělé ani případy, kdy pes zvíře uštve, například dospělého zajíce. Kočky přinášejí také mláďata veverek, která vylézají ze svých doupat,” doplňuje ošetřovatelka ze Záchranné stanice pro živočichy Vlašim. Šejna říká, že se většinou jedná o psi, kteří žijí v paneláku a majitelé jejich výchově nerozumí.

Podle něj je důležité, aby si majitelé psů uvědomili, že to, že má jejich pes nějaké potřeby, nesmí ohrozit jiné živočichy, kteří v lese nebo na louce žijí. „Věřím, že se často jedná o nešťastnou náhodu, a že si lidé neuvědomí, že to, že jejich pes běhá volně po lese nebo louce, nemusí končit fatálně jen pro napadené zvíře. Jejich pes často vyžene nebo ještě hůř zakousne i matku, která po sobě zanechá bezbranná mláďata. Když na podzim volně pobíhající pes zakousne ježici, zahynou následně i její mláďata. Když kočka chytne samici ptáka, co seděla na hnízdě nebo shání potravu pro čerstvě vylíhnutá mláďata, zahyne celé hnízdo,“ konstatuje vedoucí.

Je důležité, aby lidé měli rozum a nenechali svého mazlíčka volně pobíhat po louce a nevěnovali se mu. Pokud pes napadne mládě zvířete a je od svého pána několik set metrů, dotyčný nemá ulovenému zvířeti, jak pomoci. Doplňuje také, že často slýchá větu, že “můj pes jen prohnal srnku, nic jí neudělal”. Lidé si ale neuvědomují, že se srnka může rychle vystresovat a narazit tak třeba do stromu nebo do plotu a nemusí se už nikdy vrátit k mláďatům ze strachu, že tam pes stále je.

Stále často také slýchá větu “My kočky nekrmíme, ony si něco uloví sami”. „Pak to vypadá tak, že se k nám dostávají potrhaní ptáci a zajíčci s prokousnutou páteří, které musíme ve většině případů utratit, jelikož by útok kočky nebyli schopni přežít. Jak říkám, je to o zodpovědnosti lidí a jejich přístupu,“ podotýká. Kočky je proto nutné pouštět ven nažrané, a pokud ptáci hnízdí, držet je zavřené doma. Psy je potřeba mít na vodítku nejen v období mláďat a hlavně je hlídat a věnovat se jim.

Životní styl - další články

Doporučujeme